Calders a Sant Cugat

L’any 62, no només va arribar la neu a Sant Cugat, sinó que va ser l’any de l’arribada de la família Calders. En Pere, la seva dona Rosa i els tres fills: el Raimon, la Glòria i la petita Tessa venien de l’exili mexicà i van triar Sant Cugat com a terra d’acollida. Es van instal·lar al carrer d’Alfons Sala, 17 (avui Lluís Companys) en una petita casa on hi van viure quatre anys i que actualment ha quedat atrapada, tot i que encara es conserva dreta, entre pisos de bombolla immobiliària. No és estranya la predilecció de la família Calders pel nostre poble, si tenim en compte els seus orígens, ja que els avantpassats de Pere Calders per part de pare, eren de Sant Cugat, de la masia de Can Calders.

El 29 de setembre farà cent anys del naixement del gran mestre del conte i a tot al país es faran actes d’homenatge. No estaria de més que Sant Cugat s’afegís d’una manera especial a aquests actes fent allò que saben fer tant bé els anglesos, que és col·locar una placa a les cases on hi han viscut els seus il·lustres. Ja fa anys la Fundació Sant Cugat va engegar una iniciativa com aquesta que caldria completar almenys amb dos figures de santcugatencs il·lustres, Pere Calders i el poeta Ferrater (enguany s’han complert quaranta anys de la seva mort voluntària al seu pis de la Rambla Ribatallada).

La Tessa, la filla petita de Calders (aquella nena que obria indegudament la finestra sense el permís de l’àvia a l’obra “Antaviana”) ara ja ha crescut molt i va venir amb la seva filla Diana a la roda de premsa de presentació de Les Lectures a la fresca d’enguany en homenatge al seu pare. Ara, en aquestes places, on ella jugava de petita quan encara no estaven asfaltades, estrenarem tres espectacles caldersians: Firduqui, un espectacle de màgia, veu i música a partir de contes de misteri de Calders, el musical a la catalana Nevares d’Ignasi Roda a partir del conte Aqui descansa Nevares i Em dic Pere i dos cognoms més, un divertiment escènic a partir de l'única obra teatral escrita per Calders, Taula rodona, que ens ha cedit la família per a la seva estrena. Una peça teatral inacabada que amb la connivència de quatre autors santcugatencs: Víctor Alexandre, Piti Español, Josep Maria Jaumà i Ignasi Roda, hem fet la dolenteria de donar-li quatre finals.

Aquest juliol les places santcugatenques reviuran l’esperit burleta, lúdic i transgressor de Calders.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem