El que fèiem també quan hi havia most era vi blanc en una caldera i s’omplia de most i quan arribava fins a la meitat, el vi ja estava fet. Hi havia qui el feia més fort minvant més, tot depenia del gust de cada casa. També hi havia un tipus de postres que es feien a l’hivern que se’n deia arrop. No era altra cosa que la confitura feta de l’ebullició del most amb fruites o verdures. També fèiem el mateix que l’arrop però amb gra sec, és a dir, amb avellanes, ametlles, si tenies pinyons, també. Això s’en deia mustillo i era més fort i no en podies abusar gaire.
Hi havia el costum de fer intercanvis de taronges per espardenyes. Un cop a l’any, passaven uns carros per la vila, penso que venien de València, amb les bosses plenes de taronges i les intercanviaven per espardenyes velles. Les guardàvem durant tot l’any fins que arribaven per poder fer l’intercanvi. No sé exactament si era per cada parell d’espardenyes tenies mitja dotzena de taronges. La mare ens havia de vigilar molt perquè no féssim l’intercanvi per unes de massa bones perquè sinó ja sabíem el que ens esperava: la mare ens picava el cul amb les mateixes espardenyes. Quan s’acabava el codonyat, l’arrop i el mustillo, arribava la primavera i ho passàvem malament perquè no ens arribaven els caudals per anar a comprar fruita.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok