Si hi ha majoria a favor del sí, què?

Àlvar Roda - Candidat de Junts pel Sí

D’entrada, constituir el Parlament i escollir president, però entenc que la pregunta té més recorregut. És evident que el dia 27-S guanyarà la democràcia, que per mi és part fonamental de la llibertat, i també guanyarà el país en el seu conjunt si s’actua amb intel·ligència política i no només amb l’emocional.

S’hauria de fer una cimera de partits catalans amb representació parlamentària per establir full de ruta que ens porti a crear i construir estructures d’Estat. Està clar que els lligams amb l’Espanya democràtica hi hauran de ser i haurem de demostrar i convèncer de les millores i beneficis, sobretot socials i econòmics, per Catalunya, Espanya i Europa.

Crec que la CUP i Catalunya Sí que es Pot, hauran de definir si prioritzen el discurs social o el discurs nacional en aquest període de transició. A Junts pel Sí hem fet una aposta agosarada, valenta i generosa i, per tant, si guanya, que entenc que així serà, haurà d’escoltar molt bé a tothom, sobretot a aquestes dues formacions polítiques per arribar a compromisos de futur i de país.

Maria Ferrer - Candidata de la CUP

L’obstinació per part de l’Estat de no deixar exercir el dret a l’autodeterminació ens ha portat fins a aquestes eleccions de caràcter plebiscitari. El proper dia 27 de setembre tenim davant nostre una oportunitat històrica d’obrir un procés constituent democràtic i popular.

El dia 28 de setembre, després de comprovar que les opcions independentistes són majoria, caldrà posar el fil a l’agulla. Serà el moment d’iniciar el procés de ruptura democràtica amb l’Estat espanyol mitjançant una declaració unilateral d’independència sense dilacions. I aquest serà l’inici d’un llarg camí, per crear les bases de la futura República Catalana on el disseny de la seva constitució sigui a través del debat i la democràcia directa. El procés, a més, haurà de desenvolupar un programa d’emergència social per fer front a l’empobriment de les classes populars, de forma que el centre de la política siguin les persones i les seves necessitats.

Només la sobirania nacional, social i econòmica ens pot autogovernar en llibertat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem