Consells japonesos (9)

A Kamitkatsu s’augmenta la consciència de la importància de la suma dels esforços personals, per aconseguir resultats col·lectius per a millorar el nostre món

Avui revisem els hàbits 11 i 12 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro. 

Hàbit 11: Aprofita millor els recursos. 

Kamitkatsu és un petit poble de 1.700 habitants, on s'aplica de veritat la consigna de "zero residus". No hi ha contenidors pels carrers i els residus no els recull un camió, sinó que tothom els porta a la deixalleria i per a les persones grans o les que no tenen un vehicle, uns voluntaris els ho recullen. Miren de reutilitzar al màxim les deixalles: Dels residus orgànics en fan compost per als jardins o els conreus; els envasos de vidre, les llaunes, els plàstics i el cartó els renten i els ofereixen als artesans, que els transformen en petites obres d'art, que venen al mercat, ja conegut en tota la regió. Els restaurants no utilitzen material d'un sol ús i els establiments comercials fan servir borses reutilitzables i no lliuren el compte en paper si el client no els ho demana expressament. El seu exemple es va escampant en altres pobles petits i en barris concrets de les grans ciutats. 

Hàbit 12: Tingues contacte amb la natura.

Hi ha una pràctica japonesa anomenada "Shinrin yoku", que vol dir textualment "banys de bosc", és a dir, "absorbir l'atmosfera del bosc". No es tracta de passejar simplement entre els arbres, sinó de caminar meditant, notant el que veus, respirant profundament, sentint el contacte amb l'aire, apreciant la textura de les fulles i escoltant el cant dels ocells. Aquesta pràctica prové del budisme. L'impacte mesurat és que baixa la pressió arterial, s'enforteix el sistema immunitari i es redueixen les hormones relacionades amb l'estrès i la incidència d'infarts. Es calcula que al Japó hi ha 50 boscos acreditats per a teràpia i 2,5 milions de persones assisteixen a aquest tipus de sessions, guiats per terapeutes especialitzats. En altres parts del món els "banys de bosc" es practiquen en parcs i jardins i amb un aprenentatge d'iniciació s'aconsegueixen bons resultats, ja que, en definitiva, el terapeuta és el mateix bosc.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem