Consells japonesos (11)

Un "moltes gràcies", un somriure, una paraula amable fan que el sol llueixi per tota la resta del dia

Avui revisem l'hàbit 14 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

Acostuma't a donar les gràcies

Per als japonesos, mostrar-se agraïts i donar les gràcies és com un deure sagrat.

Tots hem vist el ritual de la inclinació, que té diferents graus segons a qui s'adreci i el sentit que se li vulgui donar. A més de la salutació senzilla d'un simple cop de cap, que equival a la nostra encaixada de mans, el eshaku és una inclinació de 15 graus, a una persona del mateix rang o estatus social; el keirei, de 30 graus es fa davant d'una persona que està per sobre i mai amb familiars o amics;  el saikerei és una reverència de 45 graus que mostra el gran respecte cap a l'altra persona, o si cal demanar-li perdó per alguna cosa; i fins i tot hi ha el dogeza, que suposa asseure's sobre els genolls i tocar el terra amb el front, que és per a situacions tan difícils com reconèixer que la teva empresa ha fracassat.

Un exemple de la convicció amb què els japonesos viuen aquests gestos és que molts homes de negocis continuen inclinant-se quan parlen amb un superior per telèfon, encara que l'altre no els vegi.

Nosaltres no som tan primmirats, però en aquest món on ens creiem que qui ens atén o ens serveix ja compleix amb la seva feina i cobra el sou corresponent, saber donar les gràcies no només és beneficiós per qui rep aquest reconeixement, sinó que també ho és per qui l'atorga. Aprendre a agrair un fet, una acció, un moment, una companyia, una vida, és aprendre a estimar la vida i no cal que cap d'aquestes coses siguin extraordinàries per tal que creguem que són mereixedores d'una correspondència. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem