La Fiscalia ordena als Mossos impedir el referèndum

Els cossos policials reben instruccions precises per sabotejar la logística de l'1-O

La Fiscalia ha ordenat als Mossos que siguin els màxims responsables d'impedir la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. La fiscal superior ha demanat que els Mossos d'Esquadra requisin urnes així com qualsevol tipus de material relacionat amb el referèndum, i també ha ordenat que la policia catalana identifiqui els responsables dels col·legis electorals per prendre'ls declaració com a testimonisperquè facin entrega de la documentació de que disposin i per “advertir-los de la seva obligació de no cedir els centres” per a l’organització del referèndum.

Fiscalia també vol que els Mossos facin saber a les persones responsables dels col·legis electorals que “si lliuren les claus o els codis de seguretat dels locals a qualsevol persona privada o pública, inclosa l’administració educativa, podrà ser considerat un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics”.

Romero de Tejada justifica aquestes actuacions en base a l’ordre del Fiscal General de l’Estat del 13 de setembre perquè iniciés actuacions per aturar el referèndum de l’1-O, i també pel fet que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha publicat a Twitter l’enllaç on els ciutadans poden consultar el seu col·legi electoral al web onvotar.garantiespelreferèndum.com.

La Fiscalia recorda que molts dels locals seleccionats com a col·legis electorals són centres d’ensenyament, i assegura que el departament d’Ensenyament de la Generalitat “ha contactat amb la direcció dels centres per demanar-los que introdueixin les claus i la contrasenya de l’alarma de seguretat de l’edifici dins d’un sobre i el dipositin a les oficines dels Serveis Territorials el divendres 29 de setembre, dos dies abans de l’1-O, a canvi d’un rebut. 



Per aquest motiu ordena els Mossos d’Esquadra que “com a Policia Judicial” es “personin al centre educatiu o centre administratiu designat com a col·legi electoral per a la identificació del responsable”. En aquest contacte, segons la Fiscalia, els Mossos requeriran els responsables perquè expliquin “si han rebut alguna comunicació dels responsables del Departament d’Ensenyament demanant la seva col·laboració a la celebració del referèndum”.



En cas afirmatiu, continua la instrucció de la Fiscalia, els responsables "hauran de fer entrega de tota la documentació que posseeixin en relació a aquests fets”, és a dir, de la comunicació de la seva designació com a col·legi electoral, instruccions d’actuació, persones de contacte per a incidències, petició del lliurament de les claus, etc". En el cas que hagin rebut només una comunicació oral “es demanarà que precisi la identitat del seu interlocutor o interlocutors”. 



A més, en el cas que hagin rebut algun material com paperetes, urnes, llistats de votant, ordinadors, etc, “es procedirà a la immediata intervenció” per part dels Mossos d’Esquadra. 

Els Mossos temen problemes d'ordre públic davant la instrucció de la Fiscalia

Els Mossos d'Esquadra han expressat la seva preocupació per l'ordre de la Fiscalia. Fonts de la cúpula del cos han explicat que veuen aquestes últimes directrius del ministeri públic amb "molta preocupació", ja que consideren que el compliment d'aquest ordre pot comportar problemes d'ordre públic. Les mateixes fonts recorden que sempre han donat compliment a les instruccions de la Fiscalia, però es pregunten com fer-ho en aquest cas sense que hi hagi desordres públics.

Aquest mateix dimarts a la tarda, després de rebre la instrucció, els màxims comandaments del cos han mantingut una reunió per analitzar la instrucció. Des de la cúpula policial es pregunten com donar compliment a aquesta ordre sense ser partícips d'un problema d'ordre públic.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem