Comencen els Jocs Olímpics amb 5 esportistes santcugatencs

Els Jocs Olímpics d’estiu se celebren a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro, del 5 al 21 d’agost

Aquest divendres 5 d’agost comencen els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. La competició esportiva més important del planeta reuneix a 10.500 esportistes de 28 esports diferents. A la cita hi competiran més de 300 esportistes espanyols i d’aquests, cinc són de Sant Cugat.

Dos d’ells, el Pol Pla i la Bàrbara Pla, són germans. Juguen al mateix esport, el rugbi, i disputen els seus primers Jocs a Rio de Janeiro. També seran els primers Jocs per a Cristina Guinea. La capitana del Junior FC hi participarà amb la selecció d’hoquei sobre herba. Una selecció on també hi és la davantera del Junior Carlota Petchamé. Les altres dues esportistes sí que han participat en els Jocs.

Mentre que Gemma Mengual busca pujar al podi d’uns Jocs per última vegada, Erika Villaécija lluitarà per aconseguir la seva primera medalla. La presència santcugatenca als Jocs es completa amb la vuitantena d’esportistes que aquests últims quatre anys s’han entrenat regularment al CAR.

Mireu les imatges que han deixat els Jocs Olímpics a Sant Cugat.

Una mica d’història

Els Jocs Olímpics moderns és la competició internacional més important per a qualsevol esportista d’elit. Actualment, els Jocs Olímpics se celebren de manera biennal, alternant els d’estiu i els d’hivern. És a dir, tant l’un com l’altre es fan cada quatre anys. Més de 13.000 atletes competeixen en els Jocs Olímpics d’estiu i d’hivern en 33 esports diferents, en gairebé 400 competicions.

Els Jocs Olímpics es van originar fa 3.000 anys a l’antiga Grècia, concretament a Olímpia. La creació dels jocs moderns es va inspirar en aquells Jocs Olímpics de l’antiguitat, que es van fer des del segle VIII aC fins al segle IV dC.

El baró Pierre de Coubertin va ser qui va fundar el Comitè Olímpic Internacional (COI), l’any 1894. Des de llavors, aquest organisme ha estat qui ha governat el moviment olímpic, i la Carta Olímpica regula la seva estructura i autoritat.

La figura del COI

El moviment olímpic comprèn federacions esportives internacionals, comitès olímpics nacionals i comitès organitzadors per cada Jocs Olímpics. El COI escull la ciutat organitzadora de cada celebració dels Jocs. La ciutat amfitriona és la responsable d’organitzar i finançar l’esdeveniment.

El programa olímpic, que determina els esports que es practiquen als Jocs Olímpics, també és determinat pel COI. Hi ha diversos rituals i símbols olímpics, com la bandera olímpica, la torxa olímpica i les cerimònies d’obertura i clausura.

L’evolució del moviment olímpic durant els segles XX i XXI ha facilitat diversos canvis dels Jocs Olímpics. S’han creat els Jocs d’Hivern, que comprenen els esports de neu i d’hivern; els Jocs Paralímpics, per a atletes amb discapacitat i els Jocs Olímpics de la Joventut. L’any 1992 els Jocs Olímpics d’estiu es van fer a Barcelona.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem