Nova suma extraordinària d’arts a la Canals-Galeria d’Art

Javier Moreno va interpretar peces dels grans de la guitarra flamenca amb un aforament casi complert

Canals-Galeria d’Art va tornar a obrir aquest dissabte les seves portes a altres arts, sota el lema que defensa el seu director, Josep Canals, de que “en temps de crisi, ens cal enginy”. L’aposta va ser tot un èxit, i Javier Moreno va convertir-se en l’estrella d’un dissabte a la tarda fred que no va impedir que la galeria santcugatenca es quedés gairebé petita.

L’artista canari, Javier Moreno, va interpretar durant una hora, grans temes de guitarristes cèlebres del flamenc del nostre país. Moreno ha presentat, com ell mateix explicava, “obres de grans guitarristes flamencs, tant Paco de Lucía, que és l’habitual, com Gerardo Núñez o Moraito, entre d’altres”. El seu objectiu, “intentar donar una mica de varietat de la geografia del flamenc, amb obres de solistes, no per ballar”.

Una iniciativa, la de sumar arts, que moreno qualifica com “una bona idea, perquè la galeria d’art és molt bonica, i la música és molt apropiada per escenaris com aquest”.

Javier Moreno, format al Liceu de Barcelona, va arribar a la guitarra flamenca, com ell mateix ens explica, perquè “sent canari, a Canàries no n’hi massa de flamenc! Però a mi m’agradava molt tocar la guitarra, i vaig veure com els artistes flamencs feien meravelles amb la guitarra”.

La música continua present a Canals
Com va explicar Montserrat Calduch, encarregada de programar els concerts a Canals-Galeria d’Art, aquest dissabte “hem pogut gaudir de l’especialitat de la guitarra flamenca, que és una manera diferent de tocar i d’expressar-se que amb la guitarra clàssica”.

De com va decidir presentar a Sant Cugat a Javier Moreno, va assenyalar que “ jo l’he conegut pels seus professors, David Leiva i Manuel Granados, que són els dos professors de guitarra flamenca del Conservatori Superior de Música del Liceu”. “Realment ha tocat d’una manera extraordinària”, va concloure.

Calduch va assenyalar algunes de les propostes musicals que ens esperen per als propers mesos a Canals-Galeria d’Art. “El proper concert, espero acabar-lo de lligar ja, perquè és una nena prodigi”. Així es va referir a Mariona Camats, que “té 13 anys i toca el violoncel d’una manera que et fa posar la pell de gallina. Entre d’altres obres, toca El Cant dels Ocells, una obra tan emblemàtica del Pau Casals, i quan jo vaig sentir tocar aquesta peça per una nena de 13 anys, era com escoltar en Pau Casals. És extraordinària”, va destacar.

Ja per Sant Jordi, el dissabte anterior, dia 21 d’abril, Montserrat Calduch va planetjar-se que “en una data així ha d’haver-hi una cosa molt nostra, molt catalana: la tenora”. En aquest sentit ja va avançar que Canals-Galeria d’Art acollirà un dels grans tenora de Catalunya, Jordi Paulí. “Jordi Paulí és un gran músic, director i compositor, i vindrà acompanyat de Santi Escura, que l’acompanya al piano. Faran Música catalana, coses una mica de jazz, i composicions pròpies”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem