Descobreix els plats típics del mes gener

El percebe i la nècora enriqueixen la cuina i augmenta el plaer a les papil·les gustatives

Sense sortir de la mar seguim trobant peixos propis del gener. El varat, molt popular i de bon preu (peix humil, de bon sabor, magnífic a la graella!). El lluç, senyor de fi paladar (suavitat a la boca cuinat a la graella o guisat). La llúsera “pescadilla” (coqueta i de carn fina, mida perfecta per a fregir-la). Les truites (finíssimes, la majoria de piscicultura). 

Deixem el peix i atenguem als productes: la sípia (tendra sense massa cocció i amb la sal a la fi de la cocció). Les roselles o rossellones, millors les grans (només a la paella amb all i julivert, un regal per a les papil·les gustatives). Les cigales (a la graella són esplèndides, però no farem cap lleix en un arròs). El percebe i la nècora enriqueixen la cuina i augmenta el plaer a les papil·les gustatives. Les navalles, llargues i ben protegides (plat imprescindible en un senyorial pica-pica). El mateix podem dir de les vieires. Punt i a part per parlar del rei dels tentacles, el pop, sia gran, mitjà o petit, requereix d’un ritual per la seva cocció (a la feira és el més suculent i conegut; però no deixem de banda els popets amb una ceba caramel·litzada i un rajet de vi blanc o un cava). La gambeta o “quisquilla” a la paella o graella, un deliciós entrant! Fins aquí el que el mar ens ha proporcionat com a productes de proximitat amb un intens regust de les festes nadalenques.

La carn ens presenta la fi dels productes de cacera, però encara podem gaudir de plats potents i suculents com el porc cinglà (carn que ha d’adobar-se amb verdures i quantitat de vi negre de grau, hores de cocció). El mateix podem dir i fer amb el cérvol. El conill i la llebre, aquesta amb cocció més llarga (carns fines i saboroses). Seguirem parlant de plats de cacera, les aus.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem