Sant Cugat es compromet a treballar per millorar la gestió de residus

"Calen polítiques col·lectives, valentes i eficients per aconseguir avançar en la recollida selectiva i el reciclatge"

Sant Cugat vol fer un pas més en la gestió dels residus que generen els santcugatencs amb l'objectiu de millorar la sostenibilitat de la ciutat a través de disminuir les deixalles generades i augmentar el reciclatge. Totes les formacions polítiques s'han fet seva una proposta d'ICV-EUiA per estudiar altres sistemes de recollida selectiva.

El Ple Municipal ha destacat de manera unànime aquest 15 de maig que "un dels reptes principals" és evolucionar d'un "model d’economia lineal, en el que els residus acaben en abocadors o en incineradores" a un sistema "d'economia circular, en el que els residus són considerats un producte amb capacitat de reintegrar-se, mitjançant la reutilització, la reparació i el reciclatge".

L'Ajuntament crearà una comissió per estudiar com canviar el sistema de reciclatge i estudiarà, especialment, el sistema de porta a porta de Valldoreix per tal de mirar si és positiu implantar-lo en altres zones de Sant Cugat. A més, des d'ICV-EUiA van explicar que també s'hauria de repensar el model de recollida de reciclatge basat en els contenidors de colors i valorarà altres mètodes.

Sant Cugat insta a la Generalitat i altres administracions que treballin "per avançar cap a una economia circular basada en la sostenibilitat, la producció neta, la responsabilitat ampliada del productor i l’estratègia 'residu zero'".

Una altra proposta seria l'establiment obligatori d'un sistema de dipòsit i retorn per als envasos de begudes d'un sol ús per tal de lluitar contra el seu abandonament i augmentar-ne els nivells de recollida selectiva.

Mireu les millors imatges del ple municipal del maig. 

Un quilo de residus per habitant

Cada santcugatenc va generar durant el 2015, segons dades de l'IDESCAT, 1,08 quilograms de deixalles al dia. Una xifra de generació de residus que està per sota de la mitjana del país (1,35 quilos per dia i habitant) i la mitjana de la comarca (1,09).

Això vol dir que en el 2015 es van produir a Sant Cugat 34.619 tones de residus, sense comptar els residus industrials. De tots aquests, se'n van reciclar 15.359. Això converteix Sant Cugat en la segona ciutat catalana on més residus es reciclen.

Tot i això, segons una prova de l'Ajuntament de Sant Cugat en la qual es va revisar un contenidor de la resta, es va determinar que un 85% del que els santcugatencs havien tirat s'hauria pogut reciclar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem