Nova victòria per la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic tanca la via administrativa, però les entitats ecologistes mantenen la via judicial per aturar la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha inadmès a tràmit el recurs presentat per l'Associació de Defensa i Estudi de la Natura contra el projecte de transplantament d'arbres al Bosc de Volpelleres per la construcció de l'Escola La Mirada. El Tribunal sosté que no és competent en aquest cas i no entra en el fons dels arguments presentats per l'entitat ecologista. Tot i tancar-se aquesta via administrativa, el cas continua judicialitzat al Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona i els grups mediambientals continuen la seva batalla per evitar la construcció de l'equipament al bosc.

Al març de 2022, l'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar definitivament el projecte de transplantament d’arbrat i arbustos derivat de la implantació de la nova escola La Mirada al Bosc de Volpelleres, amb un pressupost de gairebé 180.000 euros. Davant d'aquest fet, ADENC va presentar un recurs especial davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Entre altres motius, esgrimia que no detallava les actuacions de tipus ambiental i que aquest procés ja estava en via judicial.

Però el Tribunal ha recordat que els recursos especials només es poden interposar contra contractes superiors als tres milions d'euros. "Aquest Tribunal no és l’òrgan competent per conèixer la impugnació d’aquest contracte", sentencia, alhora que afegeix: "La inadmissió del recurs per raó de la manca de competència fa que no sigui necessari entrar a examinar la resta dels motius del recurs ni el fons de l’assumpte, que no queden prejutjats". A l'abril de 2022, el Tribunal Català de Contractes ja va inadmetre un altre recurs d'Adenc contra el projecte de construcció de l'escola per "falta de legimitat" de l'entitat en el procés.

Més info: Desestimat el recurs de l'ADENC contra la licitació de la construcció de la Mirada

En el seu escrit al Tribunal, l'Ajuntament va apreciar "temeritat i mala fe" en la presentació del recurs per part de l'entitat. Tot i això, la sentència no aprecia aquest comportament i descarta qualsevol sanció a ADENC. Ara, l'associació pot presentar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els jutjats

Les famílies de La Mirada fa anys que esperen la construcció de l'edifici definitiu de l'escola. Després de retards i entrebancs, l'Ajuntament espera poder començar les obres aquest mateix 2022. Tot i això, el cas està judicialitzat. Entitats ecologistes consideren que la ubicació escollida al Bosc de Volpelleres suposarà una "agressió irreparable" a l'entorn natural i han portat el projecte als jutjats. El Jutjat Contenciós número 8 de Barcelona va admetre els recursos d'ADENC, tot i que no acceptar les mesures cautelars demanades per frenar el projecte. 

Més info: El Jutjat denega la petició contra La Mirada, però les entitats seguiran la via judicial

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem