Menys regidors i sous públics homogeneïtzats

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anuncia un paquet de mesures que afectaran el futur de l’autonomia municipal

Les mesures d’ajust econòmic que ha anunciat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, tindran efectes directes a les administracions locals catalanes. Així, el cap de l’executiu ha anunciat que rebaixarà un 30% el nombre de regidors que hi ha als ajuntaments i que aquesta retallada es farà en funció del nombre de població dels municipis. És a dir, hi haurà menys càrrecs polítics electes però encara no se sap com afectarà la mesura a ciutats mitjanes com Sant Cugat que actualment té un Ple municipal format per 25 regidors.

Rajoy també ha anunciat que els sous dels alcaldes i regidors s’homogeneïtzaran a tot l'Estat espanyol i també ho faran les retribucions dels càrrecs municipals en funció d’uns barems que es fixaran als Pressupostos Generals i que també atendran a les característiques de cada municipi.

Més diputació

Un altre dels anuncis és el reforç del paper de les diputacions amb l’objectiu que centralitzin la prestació de serveis i “garanteixin que els petits municipis rebin uns serveis públics adequats a preus raonables i millor gestionats”. Segons Marino Rajoy, l’estalvi que es generarà fruit d’aquesta reforma de l’administració pública serà d’uns 3.500 milions d’euros.

Tampoc se salven de la pluja de canvis les empreses públiques municipals. Rajoy pretén reduir-les, i fins i tot eliminar-ne algunes per evitar duplicitats. El president del govern també ha assegurat que s’enfortirà la imparcialitat de la figura de l’interventor municipal. S’espera que tots aquestes modificacions quedin plasmades en la futura Llei de Bases de Règim Local que també redefinirà les competències que tenen actualment els ajuntaments i el finançament que disposen per a fer-les efectives.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem