Cap d'Any i el model escolar centren el debat a la participació ciutadana al Ple

Set intervencions han centrat el torn de participació veïnal

L'organització de la Festa de Cap d'Any per part de l'Ajuntament de Sant Cugat, i el debat sobre el model de l'escola a Catalunya, han centrat el torn de participació ciutadana del ple municipal del mes de novembre a Sant Cugat del Vallès, celebrat aquest dilluns, dia 20. Un torn que ha comptat amb set intervencions per part de veïns i veïnes de la ciutat.

Mireu les imatges del ple municipal.

Membre de la Comissió de Cap d'Any i de la del Quinto han assistit a la sessió per mostrar el seu desacord amb la decisió presa per l'Ajuntament d'assumir municipalment l'organització de la festa que, fins ara, i des de fa quatre anys, organitzava Cal Temerari. Els membres, representats per Laia Casas, han defensat el model impulsat des de l'entitat, defensant que s'ha consolidat un "model propi, amb una producció de proximitat i una entrada accessible per tothom. Una festa que agrada a la ciutat, fins al punt que l'any passat vam arribar al límit de l'aforament desitjable".

Membres de Cal Temerari



El col·lectiu ha subratllat que "el Cap d'any organitzat per l'Ajuntament és clarament deficitari, ja que no compta amb l'organització voluntària de cap entitat. Alhora contractar a treballadores per una nit no redueix l'atur, al mateix temps que és un model de feina precària i temporal que desitgem que no sigui la nova aposta de l'Ajuntament de Sant Cugat. Finalment tampoc es va voler treballar conjuntament el contingut i estil de la festa". En aquest sentit, han remarcat que Cal Temerari compta amb el suport de prop de 200 persones i més de 30 entitats santcugatenques perquè la festa mantingui el model existent.

Carmela Fortuny



La tinent d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha remarcat que la voluntat d'assumir aquesta festa per part de l'Ajuntament ja es va expressar en la reunió de valoració de les activitats de la passada edició, mostrant la voluntat d'assumir l'organització de la festa, de la mateixa manera que s'organitza la festa jove, fins ara al Casal Torreblanca, i la festa per la Gent Gran a Mira-sol. D'aquesta manera, ha remarcat que "s'aposta per unificar els espais, així com per un model per a tothom", defensant que la festa no serà deficitària en tant que s'unificaran recursos com la seguretat, la gestió de la barra, o les ambulàncies, entre altres.

En la mateixa línia, Fortuny ha lamentat la "campanya de menysteniment a les xarxes socials a qui pensa diferent", emplaçant a mantenir el diàleg per la celebració del Quinto, ampliant dies i horaris.

Ana Losada



Un altre tema àmpliament debatut durant la sessió ha estat el del model de l'escola a Catalunya. En primer lloc, amb la intervenció d'Ana Losada, membre de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, qui ha mostrat el seu desacord amb el model d'immersió lingüística qüestionant que sigui un model de qualitat. En segon lloc, amb la intervenció de Núria Plaza, membre de Societat Civil Catalana, qui ha assenyalat que a les escoles hi ha "adoctrinament ideològic", lamentant que "no se segueixen els principis de neutralitat i llibertat ideològica" als centres escolars.

Esther Salat, regidora d'Educació, Universitat i Família, ha defensat el model fent referència a la major autonomia dels centres respecte del model espanyol, o l'avaluació per competències, entre altres factors. Per la seva banda, Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha remarcat que el debat ja s'havia produït prèviament entre els representants electes del municipi, en relació a la moció presentada per PSC i PDeCAT sobre el model educatiu. Igualment, ha lamentat que es posi en dubti el criteri dels pares i mares de Sant Cugat a l'hora d'escollir escola, en el sentit apuntant en la segona intervenció parlant d'adoctrinament. "Aquesta és una realitat que han buscat en comptagotes, forçant el malestar, i no ens hi trobaran", ha clos.

Esther Salat




Quatre més han estat les intervencions ciutadanes. M. A. Palacios ha agraït la coherència del trencament del pacte de Govern entre PDeCAT i PSC, a més de demanar quan s'instal·larà la verge del carrer de Santa Maria que s'està restaurant, i demanar que no s'encenguin les llums de Nadal com a mostra de respecte a les persones preses i les seves famílies.

M. Àngels Quadras ha fet una reflexió sobre la validesa de l'aplicació de l'article 155, i ha lamentat que es titlli de covard el president de la Generalitat, alhora que ha anunciat l'inici de recollida de signatures per demanar que no es posin les banderes a l'Ajuntament fins que els presos polítics estiguin en llibertat.

Raul Rojas



Raul Rojas, conductor de busos urbans a Sant Cugat, ha demanat diàleg amb el col·lectiu per part de l'Ajuntament a l'hora de buscar millores en el servei, i ha demanat la instal·lació de serveis per als conductors, per facilitar la seva feina i salut.

Finalment, el Sr. Ruiz ha demanat com quedarà el servei de transport públic a Can Barata, alhora que ha lamentat l'escalada de violència per part de l'estat espanyol a Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem