Centenars de santcugatencs clamen contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart

'Help Catalonia', missatge de socors a Europa per la repressió de l'estat espanyol

Centenars de santcugatencs s'han concentrat a la plaça de la Vila aquest 17 d'octubre i s'han sumat a l'aturada convocada per l'Ajuntament per expressar el seu rebuig a l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, líders de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Una vegada més els veïns i veïnes de Sant Cugat han tornat a sortir al carrer, i ja en van unes quantes en les últimes setmanes, per denunciar la repressió de l'estat espanyol.

Al crit de 'Llibertat presos polítics', els santcugatencs han mostrat la seva solidaritat amb els presidents de les entitats sobiranistes, empresonats de manera preventiva per l'Audiència Nacional acusats de sedició. Representants polítics dels grups municipals de PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC, que representen 21 dels 25 regidors del ple de Sant Cugat, s'han sumat a l'aturada reivindicativa.

Membres santcugatencs d'ANC, Òmnium, Comitè de Defensa de la República i Associació de Municipis per la Independència han estat els encarregats de llegir el manifest de condemna a la decisió de l'Audiència Nacional, que s'ha llegit simultàniament a municipis de tot Catalunya. Entre els assistents, el sentiment d'indignació per l'empresonament de Sánchez i Cuixart era majoritari.

A banda de mostrar solidaritat amb els empresonats, la concentració també ha servit per enviar un missatge directe de socors a la Unió Europea davant la repressió de l'estat i demanar que no dongui l'esquena als ciutadans catalans. "Help Catalonia" ha estat la proclama.

Els convocants han recordat que aquesta tarda hi ha una marxa convocada a Barcelona i s'ha fet una crida als santcugatencs per trobar-se a les 17-30 hores a la plaça d'Octavià per anar cap a la capital catalana en seguici.

El manifest

Representants polítics i d'entitats de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

El manifest ha denunciat la repressió de l'estat espanyol i ha criticat que "no hi ha estat democràtic al món que jutgi les idees i menys encara que les empresoni". El text ha emfatitzat que l'estat "va tornar a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI" amb l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC "per manifestar-se pacíficament i donar veu al poble".

"Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", han clamat els lectors del manifest, que han assegurat que "empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'estat per tensar, crispar i radicalitzar un conflicte polític". El manifest demana una resposta "serena, ferma, pacífica i democràtica".

La mobilització i el manifest han tingut també un clar missatge per la comunitat internacional, especialment l'europea: "Europa no pot continuar donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura i la privació de llibertat a causa de les idees de tot un poble. Des d’ahir, a la Unió Europea hi ha presos polítics!". El missatge als estats europeus ha estat clar: "Help Catalonia!"

"Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat", seguia el text llegit a places d'arreu de Catalunya, que finalitzava: "Demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia".

Valldoreix

Concentració a l'EMD de Valldoreix FOTO: EMD Valldoreix

L'EMD de Valldoreix també s'ha sumat a l'aturada en contra de les detencions de Sánchez i Cuixart i una cinquantena de veïns s'han concentrat davant la institució valldoreixenca. El crit unànim també ha estat de demanar l'alliberament dels líders d'Òmnium i ANC.

Més aturades

Treballadors d'empreses i estudiants de Sant Cugat també s'han sumat a l'aturada d'aquest 17 d'octubre a les dotze del migdia. S'han pogut veure concentracions a les portes d'Esade, l'Hospital General, el Centre de Restauració de Béns Mobles i altres empreses de parcs empresarials del municipi.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem