El Ple vol eixamplar el dret a vot a totes les persones residents

Després d'una moció presentada per la CUP-PC

L'Ajuntament de Sant Cugat implantarà mesures per eixemplar el dret a vot a les persones residents i, després que s'aprovés una moció al respecte, presentada per la CUP-PC, en el Ple Municipal del mes d'octubre. Aquesta moció es va aprovar amb els vots favorables de la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PDeCAT. En aquest sentit, la moció preveia una sèrie d'acords per tal de fer efectiu aquest dret a vot a persones residents. Aquests són els més destacats:

  • Instar als diferents grups municipals d’aquests Ple Municipal per a la no instrumentalització de la immigració en els seus programes.
  • L’Ajuntament realitzarà una campanya informativa per a donar a conèixer els processos per fer efectiu el dret a vot entre les persones estrangeres residents i que per raó dels convenis internacionals, podran exercir el dret a sufragi actiu i passiu a les properes eleccions municipals.
  • L’Ajuntament farà una campanya de difusió i denúncia de la manca de drets polítics per part de les persones estrangere.
  • Instar al Parlament de Catalunya a treballar per fer efectius els drets de la ciutadania, tot vehiculant-los a la residència, i no a la nacionalitat.
  • Treballar per desplegar i fer efectiva tota la jurisprudència prevista en matèria de participació ciutadana en la Llei de Consultes de Catalunya.

El debat

Lourdes Llorente, regidora de la CUP-PC va iniciar el torn de paraula: "És una moció que vol posar de relleu que la nostra democràcia, en la qual el dret a vot és l'essència, existeix una gran carència, que és la de tenir apartada del sistema electoral a una part del nostre país. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per defensar la igualtat i evitar qualsevol mena de discriminació entre les persones", va dir Llorente. "La Constitució Espanyola preveu que els estrangers poden votar a les eleccions municipals, però només alguns d'ells", va afegir la regidora de la CUP-PC. "Hem d'informar a tota la població que pot exercir el dret a vot perquè puguin complir amb aquest dret", va sentenciar.

Per la seva banda, el PP va explicar que la moció "xoca de front amb allò establert amb l'ordenament jurídic espanyol", tot i que va reconèixer que podria canviar-se a través de majories. "Creiem que no és de rebut voler enganyar a la gent amb falses esperances o amb iniciatives que no podran realitzar-se", va afegir Benejam.

El PSC, a través de Pere Soler, va assenyalar que el partit podia "estar d'acord amb l'objectiu i amb el fons de la moció". "Que els immigrants residents extracomunitaris, amb un mínim de temps de residència legal continuada puguin exercir el seu dret de votar en les eleccions és bo, però hi ha alguns impediments que ens ho fan repensar. Nosaltres defensem que s'exigeixi un mínim de temps de residència per poder exercir el vot", va dir Soler. "Els socialistes tenim un posicionament respecte a la política migratòria que cal canviar en alguns aspectes. Creiem que l'actual llei d'estrangeria s'hauria de canviar en profunditat", va sentenciar Pere Soler.

Roser Casamitjana va exposar l'opinió d'ICV-EUiA: "Donarem suport i volem agrair a la CUP-PC que hagi presentat aquesta moció. Ens sembla bé vincular la residència de les persones, i no només la seva nacionalitat, amb el seu dret a vot. A banda dels drets inqüestionables que tenen les persones que viuen i treballen als nostres pobles i ciutats, ens sembla que el dret a vot de les persones residents seria una mesura molt efectiva per acabar amb els discursos xenòfobs", va explicar Casamitjana. "És injust que aquestes persones paguin impostos, treballin en les nostres indústries i serveis i no puguin participar de l'elecció dels representants polítics", va sentenciar la regidora d'ICV-EUiA.

ERC-MES va assenyalar que la moció els semblava "interessant". "El dret a vot està recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans i, per tant, és important que parlem de qui podrà i qui no podrà exercir aquest dret al nostre municipi", va encetar Èric Gómez. "Creiem que l'Ajuntament, malgrat que pugui haver-hi dubtes legals, ha de poder realitzar campanyes informatives donant a conèixer el dret que tenen les persones estrangeres residents que tenen dret a votar. També compartim el criteri que en les Eleccions Municipals puguin votar tots els residents", va afirmar Gómez.

Munia Fernández va explicar que Cs no votaria a favor de la moció. "No hi ha competència per decidir sobre aquesta qüestió en un Ple Municipal", va dir Fernández.

Susanna Pellicer, del PDeCAT, va assenyalar que el partit estava d'acord, però dubtava de "les competències del govern municipal".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem