L'odisea de santcugatencs per intentar votar el 27S

Parlem amb tres santcugatencs que han tingut dificultats per poder votar. Un d'ells, segurament no ho podrà fer.

Aquest dijous, dia 17 de setembre, s'ha acabat el termini per demanar el vot per correu a les eleccions del 27S. Unes eleccions que es plantegen trascendentals pel futur de Catalunya i on cada vot tindrà una importància capdalt. En aquest context han aflorat les dificultats de molts catalans a l'estranger que no podran votar per la ineficàcia i lentitud del sistema de votació per correu. No és una situació nova, sinó que és una problemàtica que s'arrossega en els darrers comicis.

 

A inicis de 2015, hi havia 200.000 catalans inscrits al cens electoral de l'estranger. L'historial de dificultats és ampli i les crítiques es repeteixen des del 2011, quan el govern central va modificar el funcionament del vot per correu. Per exemple, a les europees del 2014, només el 5,8% dels catalans censats a l'estranger va poder votar. Des de la Generalitat han repetit que han rebut moltes queixes denunciant aquesta situació els últims anys.

Molts intents, cap èxit

Un dels catalans a l'estranger que no té clar si podrà votar és l'Adolfo Tannenbaum, xilè d'origen i resident durant uns anys a Sabadell i a Sant Cugat. D'entrada, admet que mai ha pogut votar des de Xile: “Històricament sempre ens han arribat les butlletes després de la votació i, per tant, ja no pots votar”. “És logic que voti tant poca gent a l'estranger per totes les dificultats. No es vol afavorir”, afegeix.

 

Adolfo va enviar tota la documentació necessària per votar el 21 d'agost, una setmana abans que finalitzés el termini. La delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral, depenent de l'estat espanyol, ha d'enviar les butlletes per poder votar abans del 7 de setembre. A dia 16 de setembre, Adolfo encara no ha rebut res: “Cada dia estic mirant a l'apartat de correus per si m'arriba alguna cosa”.

 

L'inici del procés ja va ser complicat: en un principi el formulari per demanar el vot ha d'arribar per correu, però ell el va anar a buscar al consulat espanyol de Xile per evitar-se contratemps. “T'atenen molt bé però et diuen que el procés de votació no el gestionen ells. Fins i tot hi ha treballadors del consulat que no poden votar”. Malgrat tot, Adolfo encara té “l'esperança de votar”.

Pedres al camí

Un altre santcugatenc que ha patit tot un torment per aconseguir poder votar és Pol Moragas, actualment resident a Japó, i que ha hagut de moure's durant setmanes per aconseguir poder participar a les eleccions. Primer va intentar iniciar els tràmits per votar com a català a l'estranger; però quan es va establir oficialment al Japó, dia 1 de setembre, el termini per fer-ho ja havia acabat. Per tant, va decidir emprendre les gestions per poder votar per correu, el mecanisme que utilitza la gent que el dia de les eleccions no podrà anar a votar però que no resideix a l'estranger.

 

Va iniciar els tràmits durant l'agost però les paperetes li van arribar al seu domicili de Sant Cugat al setembre, quan ja era al Japó: “Finalment l'única solució va ser fer una autorizació notarial per tal que una persona pugués recollir la documentació quan va arribar a casa”. Ara, aquesta persona serà l'encarregada d'enviar per correu el vot del Pol.

 

“M'he sentit amb una impotència increïble”, lamenta. A més, exposa la situació d'alguns companys al Japó: “Gent que sí que és resident a l'estranger ha hagut d'anar 3 cops a l'ambaixada, molts cops lluny de la ciutat de residència, per poder emetre el vot”.

Tard, però a temps

El santcugatenc Víctor González resideix a Bèlgica i, per primera vegada, ha fet les gestions per votar per correu. El 20 d'agost va anar al consultat espanyol per requerir tota la documentació per poder demanar el vot des de l'estranger.

 

“Em van dir que tardarien una setmana”. Finalment, ho va rebre el 16 de setembre i té fins al 23 per emetre el vot: “Ho faré quan abans millor perquè no me la vull jugar”, reconeix.

Saturació a Correus

 L'oficina de Correus ha aplegat aquests dies gent que enviava el seu vot i altres persones que no veien clar que els arribés la documentació per poder votar. FOTO: Artur Ribera

Aquest dijous, 17 de setembre, era el darrer dia per demanar el vot per correu. Aquests últims dies, l'oficina de Correus de Sant Cugat era plena de gent reclamant la documentació per poder demanar el vot. A la mateixa sala coincidien persones que ja tenien la papereta i emitien el vot i altres que encara no havien rebut el formulari per demanar les butlletes.

Com es vota des de l'estranger i per correu?

De vot per correu n'hi ha dos tipus: un per la gent que resideix a l'estranger i un altre per la gent que el dia de les eleccions no podrà anar físicament a votar. Un cop es demana el vot per correu, ja no es pot fer presencialment, cosa que provoca que un cop iniciats els tràmits, encara que no arribi la documentació a temps per votar, ja no es podrà fer de manera presencial. Els tràmits comencen més d'un mes abans de les eleccions, hi ha diferents passos i es poden allargar setmanes. I, sovint, no acaba bé.

 

El primer que ha de fer una persona que resideix a l'estranger i vulgui votar per correu és inscriure's en el cens electoral de residents absents a l’estranger (CERA). A partir d'aquí, solicitar, per escrit, el dret a vot a la corresponent delegació de l’Oficina del Cens Electoral abans del 28 d'agost).

 

La delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral és l'encarregada d'enviar per correu certificat, no més tard del 6 de setembre, tota la documentació necessària per votar. És a dir, les butlletes. El vot el poden enviar per correu abans del 23 de setembre.

 

També hi ha l'opció de votar per correu tot i que no es resideix a l'estranger. Els electors poden sol·licitar el vot per correu entre el 4 d'agost i el 17 de setembre. Un cop la delegació provincial de l'Oficina del Cens Electoral rebi la sol·licitud i comprovi la inscripció censal, tramet al domicili que indicat un sobre amb la documentació necessària per votar. El sobre amb tota la documentació s'ha d'adreçar per correu certificat no més tard del 27 de setembre.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem