Pas endavant per La Mirada: adjudicades les obres de construcció

L'Ajuntament de Sant Cugat adjudica les obres de construcció de La Mirada després d'anys de retards

La construcció de l'edifici de La Mirada està més a prop. Després d'anys de retards i entrebancs, l'Ajuntament de Sant Cugat ha adjudicat les obres de construcció de l'escola en el ple municipal del 17 d'octubre. Un pas fonamental per fer realitat aquest projecte, tot i que encara queden per dirimir les demandes judicials de les entitats ecologistes que volen frenar la construcció del centre al Bosc de Volpelleres.

Durant el ple municipal, desenes de famílies i infants del centre s'han mobilitzat per reivindicar la necessitat de l'escola i exigir que no hi hagi més endarreriments. "Escola ja" o "6 anys de mentida" són alguns dels lemes que han promulgat. Per la seva banda, els grups mediambientals s'han concentrat demanant aturar el projecte a la ubicació actual.

Mentrestant, l'Ajuntament de Sant Cugat ja ha adjudicat els treballs. Ara caldrà conèixer el calendari d'inici de les obres i previsió de finalització, tot i que la intenció del govern era començar aquest mateix 2022. El projecte de construcció de La Mirada està dividit en quatre lots, que superen els 9,6 milions d'euros en total:

  • Treballs previs, enderrocs i tales: 49.297 euros i adjudicat a UTE ARNO.
  • Edificació:. 7.671.400 euros i adjudicat a UTE ARNO.
  • Sistema de condicionament, instal·lacions i serveis: 1.696.996 euros i adjudicat a Consructora San José.
  • Jardineria i reg: 53.469 euros i adjudicat a Jardineria El Cedre.

 

La Mirada es va posar en funcionament el 2016 i, des de llavors, és en barracons. Els retards han estat constants i les famílies han denunciat reiteradament les mancances que pateixen els infants. "És un dia important, per fi aprobem l'adjudicació de la tan esperada escola La Mirada. Després de tots els entrebancs que ens hem anat trobant pel camí, ha sigut un procés complicat", ha celebrat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch.

Una única empresa

En el cas de la construcció de l'edifici, UTE ARNO ha estat l'única empresa que s'ha presentat al concurs. En la primera licitació per la construcció de l'escola, a inicis de 2022, no es va presentar cap empresa. El motiu és que el pressupost no contemplava l'increment del preu de les matèries primeres. Així, l'Ajuntament es va veure obligat a fer una nova licitació, incrementant el preu un 15%, és a dir, gairebé en 1,3 milions d'euros.

Més info: L'escola La Mirada es torna a licitar per 9,7 milions, un 15,32% més

Aquest va ser un dels últims entrebancs que ha patit la construcció de l'escola, que inicialment l'anterior govern havia promès pel curs 2019-2020. L'Associació de Famílies de La Mirada s'ha fet veure en el ple municipal d'aquest dilluns, reivindicant la necessitat de l'escola i reclamar que no hi hagi més enderrariments. 

Més info: Decepció entre les famílies de La Mirada per un nou retard en la construcció de l'escola

Pendents dels tribunals

Tot i que habitualment l'adjudicació d'una obra és el pas definitiu per iniciar les actuacions, en el cas de La Mirada serà la justícia qui tingui l'última paraula. Entitats ecologistes han presentat diverses denúncies als jutjats per frenar el projecte i reclamen que l'Ajuntament busqui una nova ubicació, ja que entenen que construir l'escola al bosc suposa una "agressió irreperable" a l'entorn natural. A hores d'ara, l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura ha demanat mesures cautelars per frenar la construcció de l'escola, a l'espera que els jutjats es posicionin sobre els diversos recursos existents.

Més info: Adenc presentarà un nou contenciós contra construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha carregat durant el ple contra aquestes entitats i les ha acusat de "falta de sensibilitat" per judicialitzar el cas: "Hi ha hagut entrebancs per part de grups que s'han postulat com a defensors del medi ambient, sense haver escoltat les propostes alternatives del govern".

Retrets entre el govern i Junts

Junts per Sant Cugat ha estat l'únic partit que votat en contra de l'adjudicació del projecte d'edificació de l'escola. El regidor Joan Puigdomènech ha assegurat que voten en contra de "l'anul·lació d'una part del Bosc de Volpelleres i la tala d'arbres". En aquest sentit, ha lamentat que no se seguís apostant per l'emplaçament previst inicialment per l'escola.

L'anterior govern de Convergència va escollir un emplaçament per La Mirada, al costat del Leonardo. Tot i això, Protecció Civil va rebutjar la proposta per la proximitat amb les vies del tren, un fet que va donar a conèixer el nou govern d'ERC, PSC i CUP quan van assumir el poder. Això va obligar a començar de zero en els tràmits urbanístics i retocar el projecte. Per aquest motiu, tan Francesc Duch com Mireia Ingla s'han mostrat molt contundents.

Més info: Nou primer pas per la construcció de l'edifici de La Mirada

"Som aquí per una mala gestió. No només no hi ha hagut una rectificació, sinó que avui mateix, els responsables voten en contra per un punt vital per totes aquestes famílies", ha assenyalat l'alcaldessa, referint-se a Junts. Duch també ha estat molt crític: "Em sembla d'una gran irresponsabilitat que segueixin defensant una postura indefensable. És demagògia. Saben perfectament que la zona erma, on també es van tallar arbres, és impossible. És aquesta opció o cap".

Les famílies de La Mirada es manifesten durant ple municipal d'octubre. FOTO: Àgata Guinó
Les famílies de La Mirada es manifesten durant ple municipal d'octubre. FOTO: Àgata Guinó

Les famílies de La Mirada es manifesten durant ple municipal d'octubre. FOTO: Àgata Guinó

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem