Sant Cugat reclama l'alliberament dels presos polítics

El consistori ha reiterat el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya

El ple municipal de Sant Cugat ha tornat a reclamar la posada en llibertat dels presos polítics. Ho ha fet aprovant una moció conjunta presentada pels grups municipals d'ERC-MES, PDeCAT-Demòcrates i la CUP-PC, que ha comptat amb el suport d'ICV-EUiA i del regidor no adscrit, el vot en contra de PP i Cs, i l'abstenció del PSC.

D'aquesta manera, el consistori ha rebutjat novament l'escalada repressiva dels darrers mesos i ha exigit la posada en llibertat dels presos polítics. De la mateixa manera, ha reiterat el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel Molt Honorable president Carles Puigdemont i per l'Honorable vicepresident Oriol Junqueras. Un suport que fan extensiu a la Mesa i al Parlament de Catalunya.

El ple municipal també ha acordat exigir la fi de la judicialització de la política catalana i condemnar l'arbitrarietat i l'ús partidista amb què s'estan aplicant les lleis, així com instar la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d'una solució política.

De la mateixa manera, des de Sant Cugat s'exigeix l'aixecament immediat de l'aplicació de l'article 155 de la CE.

Mireu les imatges de la sessió plenària del mes de novembre.

La moció l'ha presentat Mireia Ingla (ERC-MES) qui, en la seva intervenció, ha lamentat el més d'un mes d'empresonaments i reiterat la seva condemna a la repressió violenta de l'Estat defensant el model pacífic de l'independentisme. Igualment, ha lamentat la manca de separació de poders. "Esquerra sempre hem defensat la independència en els nostres programes polítics, i no ens amenaçaran ara, perquè la diferencia és que nosaltres guanyem a les urnes, i vosaltres a la força".

Carmela Fortuny (PDeCAT) ha defensat també la moció reiterant el "malestar, tristesa i situació indigna, quan penses en les dates i en què fa més d'un mes, i gairebé un més, que estan empresonats". En aquest sentit, ha definit com a "intolerable que al segle XXI hi hagi presos polítics, i que l'Estat Espanyol hagi judicialitzat la política".

La mateixa defensa ha fet Lurdes Llorente (CUP-PC), lamentant que es tracti "un tema democràtic com si fos un tema criminal", fent un repàs a les actuacions prèvies a l'1-O fetes per l'Estat i la repressió policial del dia del referèndum. En la seva intervenció, ha lamentat els arguments que "sabem que donaran els qui votaran en contra", lamentant la "falta de sentit democràtic", considerant que "les persones que estan a la presó ho estan perquè el govern així ho vol".

El regidor no adscrit Dimitri Defranc ha fet una crida a la calma i el respecte mutu, lamentant l'ús de la violència i la manipulació mediàtica, i mostrant el seu suport a la moció.

Per la seva banda, Álvaro Benejam (PP) ha afirmat que, durant la presentació de la moció, "s'han dit moltes barbaritats", assenyalant que "ERC ha complert el rècord de falsedats per minut en aquest ple". En aquest sentit, ha lamentat la "incapacitat de portar una gestió de govern decent els últims anys" fent referència al PDeCAT, i recordant que "les persones preses estan així per uns delictes greus que han comès, i que estan recollits al codi penal". "El procés és una via que no porta enlloc, i qualsevol acte il·legal serà tractat com il·legal. Han plantat de llavors de l'odi a la societat i pagaran les conseqüències", ha sentenciat.

Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) s'ha mostrat favorable a la moció, així com a participar de totes les accions que es facin per demanar que "actuï la justícia i no la venjança política". D'aquesta manera, ha reiterat la petició "d'excarceració immediata de tots els presos que ho són per fer política" i ha denunciat "l'escalada repressiva de l'Estat espanyol dels últims mesos", demanant que "el conflicte polític es resolgui fent política".

Per part de Ciutadans, Aldo Ciprian ha reiterat que no hi ha presos polítics a Espanya, fent referència a un informe recent d'Amnistia Internacional. En la seva intervenció, ha culpat les formacions independentistes de "llençar la meitat dels catalans sobre els altres, a l'ús de la policia per espiar la resta de policia, i a mentir de manera compulsiva", entre altres.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem