Sant Cugat reclama la "llibertat immediata" dels presos polítics

Ciutadans no ha assistit a un ple que ha viscut alguns retrets entre el govern i Junts per Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha reclamat la "llibertat immediata" dels presos polítics i ha mostrat el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. Ho ha fet durant un ple municipal extraordinari, celebrat d'urgència aquest 15 d'octubre. Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC hi han votat a favor; el PSC s'ha abstingut i els regidors de Ciutadans no s'han presentat a la sessió. Una vegada més s'han escoltat retrets entre Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP.

Més info: Romeva, condemnat a 12 anys, i Sant Cugat reacciona

Els grups independentistes han votat a favor d'un text de l'Associació de Municipis per la Independència que mostra el rebuig a una sentència que "representa una regressió dels drets i llibertats de la ciutadania de Catalunya" i que reclama la "llibertat immediata" dels presos. Així mateix, manifesta "el compromís amb el dret a l'autodeterminació" i se suma a les "mobilitzacions de rebuig a la sentència".

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: "Ens va deixar en estat de xoc"

L'alcaldessa de Sant Cugat ha reiterat la seva "reprovació" al contingut d'una sentència "injusta i venjativa" que els va deixar "en estat de xoc". Mireia Ingla ha reivindicat al valor del diàleg i la necessitat de trobar una sortida que "passa per les urnes".

"El ple és un espai per debatre idees i sobretot per bastir ponts i estendre la mà", ha reivindicat l'alcaldessa, que ha censurat la reacció del públic, quan alguns assistents han interromput el discurs del portaveu socialista, Pere Soler.

Carmela Fortuny, Junts per Sant Cugat: "Contra la repressió, més democràcia"

"La sentència condemna Catalunya i els 2 milions de votants de l'1 d'octubre. Ens condemna a tots", ha denunciat la portaveu de Junts per Sant Cugat, que considera que "el dany de la sentència és injustificable". "100 anys de presó és una barbaritat", ha ressaltat.

"Contra la repressió, més democràcia. Avui queda més reforçada la necessitat de viure en un país lliure. La independència és el camí", ha afegit Carmela Fortuny, que ha animat a "mobilitzar-se sense por".

Francesc Duch, ERC-MES: "Estem tristos, enfadats i indignats"

"Estem tristos, enfadats i indignats per una sentència que ha fet molt mal", ha emfatitzat el portaveu d'ERC-MES, que ha dedicat el seu discurs a parafrasejar algunes de les paraules d'Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó.

"Malgrat la injustícia del moment, prenem el seu exemple i seguirem amb el cap ben alt, el verb serè, la mirada llarga i la ma estesa a totes les persones que vulguin sumar-se a millorar el nostre país", ha afegit Francesc Duch.

Pere Soler, PSC: "És erroni demanar una amnistia"

El portaveu socialista, que s'ha abstingut en la petició de llibertat pels presos polítics, ha llegit el manifest publicat per l'expresident José Montilla en què crida a "acatar" les sentències i reclama "serenitat" en la reacció. "Ningú s'hauria d'alegrar d'una pena de privacitat en aquestes circumstàncies", afegia el text, que emfatitzava en la necessitat d'establir diàleg entre les parts.

"Volem mostrar la nostra solidaritat amb totes les persones que se senten agreujades", ha exposat Pere Soler, que ha finalitzat amb una advertència: "És erroni demanar una amnistia que genera falses expectatives i una nova frustració".

Núria Gibert, CUP: "La tristesa no ens paralitza"

La portaveu cupaire ha reivindicat la necessitat de posicionar-se políticament per no "girar l'esquena al patiment que s'ha generat" amb la sentència. "La tristesa no ens paralitza ni ens fa retrocedir", ha manifestat Núria Gibert.

Gibert ha anunciat que venen unes setmanes que "més que de paraules, seran de mobilitzacions i solidaritat". "Hem de fer sentir el nostre emprenyament amb una sentència cruel i indignant".

Retrets entre Junts per Sant Cugat i ERC i CUP

Les diferències entre Junts per Sant Cugat i el govern tripartit d'ERC-MES, PSC i CUP s'han tornat a posar de manifest durant el ple extraordinari que reclamava l'amnistia pels presos polítics, amb retrets entre les formacions.

Més info: Mireia Ingla creu que la sentència no afectarà el govern santcugatenc

"Ahir ens va fer patir alcaldessa. Pensàvem que no seríem aquí perquè el Ple donés resposta a la sentència del Suprem i demanés l'amnistia i el dret a l'autodeterminació". Així ha començat el seu discurs la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, que ha afegit: "Avui podríem parlar de moltes coses, de les formes, de la resposta institucional del nostre ajuntament i dels tempos en moments que calen respostes ràpides i unitàries".

Més info: El PSC reivindica "la fortalesa del Govern" després de fer-se pública la sentència

La resposta de l'alcaldessa a Junts per Sant Cugat ha estat clara: "Ahir va ser un dia de patiment, sobretot pels nostres companys. Comparar aquest patiment amb altres està fora de lloc".

La portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha lamentat les paraules de Carmela Fortuny i ha reclamat no fer "retrets" en la lluita antirepressiva. "La repressió busca posar por, desmobilitzar i la divisió", ha reflexionat la cupaire, que ha reivindicat que la CUP "sempre" va estar al costat del govern convergent a l'hora de mostrar la seva solidaritat.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, que ha estat interromput pel públic durant el seu discurs, ha reivindicat el paper del seu partit: "Els socialistes sempre hem afrontat els problemes de cara. Podríem haver optat per no venir, però sempre hem volgut donar la cara". "El mateix respecte que els hi tinc a vostès, els hi demano cap a nosaltres", ha finalitzat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem