Societat Civil Catalana crispa el ple municipal

El PP i Ciutadans portaven al Ple Municipal una moció per demanar que Sant Cugat mostrés la seva solidaritat a Societat Civil Catalana

La moció presentada conjuntament entre el PP i Ciutadans, per demanar que Sant Cugat mostrés la seva solidaritat a Societat Civil Catalana (SCC) "pels actes de violència i intimidació que van tenir lloc a la Universitat Autònoma durant la primera setmana de desembre del 2016 contra membres de SCC", ha crispat la sessió plenària d'aquest dilluns, 23 de gener.

 

 

Una moció que tal com ha destacat l'alcaldessa, Mercè Conesa, les formacions de Ciutadans i del PP l'han presentat per "dividir. Vostès han vingut a provocar i nosaltres no entrarem en aquest joc. Avui vostès demostren el pitjor de la política, portant un debat d'aquestes característiques en aquest ple". 

 

 

 

I és que el debat de la moció i la moció alternativa presentada per ERC-MES ha provocat diversos enfrontaments entre els representants de les formacions locals. Un debat en què també han assistit diversos membres de Societat Civil Catalana i han increpat, en més d'una ocasió, als regidors de la CUP-PC Ignasi Bea i al d'ERC-MES Èric Gómez.

 

 

 

Pel que fa a la moció presentada pel PP i Ciutadans, que ha estat rebutjada després de només comptar amb el suport dels 4 regidors que sumen les dues formacions, el regidor del PP, Álvaro Benejam, ha destacat que "demanem que es rebutgi qualsevol expressió de violència física o verbal", paraules a les que Aldo Ciprian, regidor de Ciutadans, s'hi ha sumat. 

 

 

 

El regidor d'ERC-MES Èric Gómez durant el Ple Municipal FOTO: Artur Ribera 

 

 

Per la seva banda, el regidor d'ERC-MES Èric Gómez, ha apuntat que "com a grup polític no ens va sorprendre que el PP presentés una moció d'aquestes característiques. A l'estat espanyol, el feixisme és lluny d'eradicar-se. El posicionament que demanen PP i Ciutadans ens allunya de la democràcia i Sant Cugat no mereix cap apropament". 

 

 

 

Per això mateix, ERC-MES presentava una moció alternativa que convidava el ple de Sant Cugat a mostrar el seu rebuig a Societat Civil Catalana, entitat que definien com a "feixista", "xenòfoba" i "neonazi". Una moció que ha comptat amb el suport d'ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA i que no ha tirat endavant.

 

 

 

En el debat, per això, hi han entrat totes les formacions polítiques del ple. En aquest sentit, el regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha recordat que "el nostre grup està totalment en contra de la violència i de la crispació. Nosaltres condemnem la violència, els que l'exerceixen i els que la provoquen". 

 

 

 

En la mateixa línia ha parlat el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea, que ha començat el seu discurs mostrant el suport de la formació amb  la situació que ERC-MES "està patint aquests dies", referint-se a la denúnica que Societat Civil Catalana els vol posar. Bea ha destacat que "la història demostra que si el feixisme no es combat, avança" i li ha preguntat a Benejam si "a vostè li sembla normal que el president d'una associació vagi a un homenatge al 18 de juliol, el dia de l'aixecament militar?".

 

 

 

FOTO: Artur Ribera 

 

 

Pel que fa a l'equip de govern, el tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, Pere Soler, ha senyalat que "no compartim l'esmena a la totalitat que ha presentat ERC-MES, pel fonament i el to. Estem debatent uns fets que van passar en un altre municipi". 

 

 

Per la seva banda, la regidora d'Educació, Esther Salat, ha destacat que "nosaltres hem seguit aquest episodi de la mà del rectorat de la UAB. Cap dels dos textos, de la moció de Ciutadans i PP i la moció d'ERC-MES, no reflecteixen la realitat". 

 

 

Ni la moció del PP i Ciutadans ni la moció alternativa d'ERC-MES han comptat amb prou suport per tirar endavant. 

 

José Domingo, de SCC, durant la seva intervenció FOTO: Artur Ribera 

 

 

 

Ja en el torn de participació ciutadana, Societat Civil Catalana ha donat el seu punt de vista. José Domingo, membre de SCC, ha intervingut per "demanar disculpes" pel to que s'ha viscut durant el debat de la moció. Domingo ha volgut explicar que "ens hem sentit ofesos i per això hem reaccionat. Se'ns ha acusat de tenir relacions amb grups feixistes i xenòfobs. És humiliant que se'ns vinculi amb grups neonazis". 

 

 

Domingo ha aprofitat per manifestar que "SCC condemna el feixisme, el supremacisme blanc, l'apologia del genocidi, el neonazisme i també als falsos antifeixistes". Domingo ha acabat dient que "el problema és que avui s'estava debatint una moció amb continguts delictius, i en un ple no s'han d'admetre que es debatin mocions amb elements susceptibles de ser delicte. La demanda, a banda d'injuriar-nos, està emparant comportaments delictius fonamentats en l'odi. Creiem que els tres regidors d'ERC-MES poden haver comès un delicte i per això ho hem portat a la Fiscalia".

 

 

Paraules a les quals Conesa ha respost recordant-li que, "qui decideix si una moció es pot presentar o no, és el secretari". 

 

 

 

Mireu les millors imatges del Ple Municipal. 

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem