Sant Cugat fa un pas més contra els desnonaments

El Ple municipal ha aprovat una moció a favor de garantir el dret a l'habitatge, la qual ha tingut el suport de tots els grups municipals menys el PP

A l'última sessió plenària de l'any s'ha aprovat una moció per garantir el dret a l'habitatge i per lluitar contra els desnonaments. La proposta, que ha tingut el suport de tots els grups municipals menys el PP, qui s'ha abstingut durant la votació, inclou, entre altres punts, instar el Govern espanyol a canviar la Llei hipotecària "perquè cap familiar hagi d'abandonar la seva llar davant la impossibilitat d'afrontar els pagaments de la hipoteca". A més, rebutja la proposta d'aquest executiu de donar el permís de residència aquells immigrants que comprin un habitatge per un preu de 160.000 euros. Un dels acords també pretén que, eb l'àmbit català, es constitueixi un organisme d'atenció a les persones desnonades. 

La moció presentada pel PSC amb el suport de CiU ha tingut els vots a favor d'ICV-EUiA i de la CUP. Aquest últim grup ha donat suport a la proposta però també ha reivindicat el paper que "alguns col·lectius, com el moviment okupa, han tingut per garantir el dret a l'habitatge". En paral·lel, el PP ha felicitat el grup socialista per la "bona intenció de la iniciativa", però ha recriminat al PSC els conceptes de la moció, ja que "no està ben plantejada".

Durant la intervenció del públic
Els membres de la PAH de Sant Cugat, representats per Marcos Simarro, han intervingut a la part prèvia del ple dedicada als precs i preguntes de la ciutadania. Simarro ha assenyalat que la ciutadania no rep la informació correcta, i reclamen que la supressió de l'impost de plusvàlua que s'aplica en els casos de desnonament s'apliqui a més supòsits. Per això, han proposat que “s'aprovi una moció per ampliar els casos en què es perdonarà la plusvàlua, i que en determinats casos l'Ajuntament assumeixi el 99% de subvenció a l'hora de fer-se càrrec d'aquest pagament”. Igualment, han reclamat “la borsa d'habitatge social amb els pisos que tenen les entitats bancàries a Sant Cugat”.

Mercè Conesa ha respost que “l'única alternativa a la situació que plantegen és la de les subvencions, perquè la llei estatal no inclou competències municipals en aquest àmbit”. Raül Grangé ha afegit que “s'ha proposat un protocol d'actuació a les entitats bancàries del municipi per trobar la manera de fer front a aquestes situacions”, tot destacant que a “Sant Cugat no hi ha hagut cap cas de desnonament”, i que “es negocia la dació de pagament, i la intervenció dels Serveis Socials en casos de pèrdua de l'habitatge”.


Llegeix la moció

Més informació
 
Comentaris

Destaquem