El mercat municipal l'any 1911

Guillem Vila Galceran explica una mica d'història del mercat

Per trobar els orígens del mercat, cal que ens remuntem al segle XII, quan es van començar a organitzar mercats setmanals al davant de l’antiga església de Sant Pere d’Octavià, on els pagesos venien els seus productes. Per tant, el fet que a finals del segle XIX l’ajuntament decidís comprar els terrenys per construir-hi el mercat just a l’actual Plaça de Sant Pere no és casualitat, i ens permet afirmar que l’activitat de compra de productes alimentaris ha tingut lloc en aquesta plaça durant uns quants segles.

La construcció de l’edifici, situat just al damunt d’on hi havia l’antiga parròquia de Sant Pere, suposava el primer mercat cobert del poble.

Projectat per Ferran Cels (qui fou l’arquitecte municipal durant els primers anys del segle XX), l’edifici és d’estil modernista amb una influència clara de l’arquitectura de Puig i Cadafalch i forma part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Des que s’inaugurà l’any 1911, el mercat estava format per una sola nau, tot i que l’any 1927 va ser ampliat amb una segona nau per l’arquitecte Enric Móra, tot respectant les característiques de l’edifici original.

Recentment es va remodelar per deixar de ser un mercat tradicional i convertir-se en un espai gastronòmic on s’hi poden degustar diferents tipus de menjars gourmet.

Què hi veiem a la foto

La fotografia és de l’any 1911, concretament del moment en que es va inaugurar. S’hi mirem la foto amb detall podem observar que el rellotge marca les vuit.

Una altra cosa a remarcar és la casa que hi ha al fons a la dreta. Es tracta de Cal Racó, anomenada així perquè l’antiga església de Sant Pere tancava la plaça i aquesta casa quedava arraconada.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem