Què ha passat a Sant Cugat en l'àmbit de societat

En aquest àmbit, el 2016 ha estat marcat per la sortida de l'Hospital General de la xarxa pública

El 2016 ha estat un any carregat de notícies en l'àmbit de societat que engloba salut, educació, successos, habitatge, entre altres.

Un any carregat de notícies bones, però també de dolentes com els accidents greus que hi ha hagut a la carretera de l'Arrabassada, que recentment ha estat considerat el tram més perillós de Catalunya, els incendis forestals i la crema de contenidors o l'augment dels robatoris al municipi, són alguns dels punts negatius del 2016.

Tot i això, si per una cosa ha estat marcat l'any 2016 en l'àmbit de societat, ha estat per la notícia que sortia a la llum al febrer. L'Hospital General de Catalunya (HGC) sortiria de la xarxa sanitària pública a partir del 31 de desembre. Tot i que entre el Departament de Salut de la Generalitat i l'Hospital General hi havia un conveni signat des del 2001, que al 2011 s'havia renovat per 10 anys, la decisió responia a l'acord de govern entre Junts pel Sí i la CUP. D'aquesta manera, l'activitat concertada per la Generalitat es deixarà de fer al centre santcugatenc.

Ja a l'octubre, el conseller de Salut, Toni Comín, donava a conèixer la proposta de compra de l'HGC per 55 milions d'euros i convertir-lo en l'hospital de referència. Per la seva banda, QuirónSalud, grup al qual pertany l'HGC ha afirmat reiterades vegades que l'hospital no està en venda. 

Educació

Barracons cobreixen ara les necessitats de l'escola La Mirada FOTO: Artur Ribera

La principal notícia en educació ha estat la creació de la XIIa Escola al barri de Volpelleres. Un nou centre educatiu públic a la ciutat, que arrencava el passat 12 de setembre amb dues línies de p3. A l'espera de la construcció del centre, la XIIa Escola rebia als primers 40 alumnes en dos mòduls adaptats al projecte educatiu.

La creació d'aquest nou centre educatiu no era ben rebut en tots els sectors. I és que el Col·lectiu Escola Viva confiava en què la nova escola comptaria amb una pedagogia lliure.

Tot i això, l'educació local donava un gir al setembre, quan fins a onze escoles locals decidien adherir-se al programa Escolanova 21, un projecte educatiu que pretén renovar l'educació actual. Davant l'alt nombre de sol·licituds rebudes, no només a Sant Cugat, la Diputació de Barcelona signava un acord amb els impulsors del projecte per garantir l'aplicació del programa a tots els centres que ho havien demanat.

Tot i que no serà una realitat fins al 2019, l'alcaldessa Mercè Conesa, anunciava, el passat 7 d'octubre, durant el pregó de la primera Festa Major de Volpelleres, que el barri comptaria amb una nova Escola Bressol pública. 

Successos

Imatge d'un dels accidents que hi ha havia el 2016 a l'Arrabassada FOTO: Lali Puig

Durant el primer semestre de l'any, la crema de contenidors, així com els incendis forestals van arribar al Ple Municipal. De fet, l'alcaldessa, Mercè Conesa, va admetre que se sospitava que els focs eren provocats. I és que durant els primers mesos van ser més de 60 contenidors els que es van cremar, i va haver incendis, en més d'una ocasió, a Can Mates i Can Bova. 

Els accidents de trànsit també han ocupat les portades d'aquest mitjà de comunicació en més d'una ocasió. Tot i que a l'Arrabassada n'hi ha hagut molts, destaca l'accident entre tres motos, del passat 3 d'abril, en què van resultar ferides greus tres persones. 

D'altra banda, l'accident més greu, va tenir lloc el passat 12 d'octubre a la B-30 a l'altura de Sant Cugat. Dues persones, veïnes de Rubí, morien després que el seu vehicle xoqués contra un camió que havia fet la tisora i no havien pogut esquivar. 

En aquesta àrea cal destacar l'augment de robatoris que hi ha hagut durant el 2016 a Sant Cugat. Les dades demostraven, que els robatoris en força a domicili havien augmentat un 51% en el període comprès entre el setembre del 2015 i el del 2016, respecte al període anterior. 

Per això mateix, el grup municipal de Ciutadans va demanar més seguretat, una petició que va arribar al Parlament, i que aquest va rebutjar. 

Per la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, també feia aquesta petició al Conseller d'Interior, Jordi Jané, el passat 7 d'octubre. 

En els dos últims mesos de l'any, s'ha pogut veure, en més d'una ocasió, l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra sobrevolant la ciutat per tal d'evitar robatoris. 

El 2016, donava a conèixer les dades de violència masclista del 2015. Malauradament, durant el 2015 un total de 88 dones havien estat víctimes de la violència masclista

Finalment, el 25 de desembre, a les 7.00 h del matí, un grup de 10 individus va agredir a cinc membres de la Policia Local de Sant Cugat, mentre aquests els demanaven la identificació després que agredissin a una parella. 

Notícies positives

Moment de l'entrega dels 108.000 euros FOTO: Localpres

Sant Cugat superava els 90.000 habitants el 15 de setembre. L'any en què la primera santcugatenca nascuda, Jimena Olmedo, arribava al món a les 5.25 h de la matinada, del dia 1 de gener.

La ciutat també ha mostrat la seva vessant més solidària durant aquest any: 

Després de la seva aprovació al ple municipal del mes de juny, Sant Cugat va entregar 108.000 euros a tres ONGs que vetllen pels refugiats. A més, diversos santcugatencs, a títol personal, s'han bolcat en ajudar els refugiats recollint tot tipus de material. 

En aquest cas, cal destacar la posada en marxa de l'escola del camp de refugiats de Diavata (Grècia). Una escola que es va poder obrir gràcies, en gran part, a tot el material que les escoles santcugatenques van recollir. 

Finalment, després de quatre anys sense ell, el Nadal del 2016 tornava l'Envelat situat al parc de Ramon Barnils amb 9 espais diferents. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem