S'obre la porta a altres tècniques per controlar la "plaga" de senglars

La moció, presentada per C's amb esmenes de CiU, considera que l'esterilització és una opció a llarg termini que cal valorar si és viable econòmicament

El Ple municipal ha aprovat una moció presentada inicialment per C's amb esmenes de CiU amb l'objectiu d'iniciar una sèrie d'accions per resoldre la problemàtica dels porcs senglars. Segons el text i els acords de la moció l'Ajuntament insta al Consorci del Parc de Collserola a considerar la presència del porc senglar una plaga i demana al Parc informació sobre les accions i resultats pel que fa al porc senglar en la zona de seguretat.

 

Tanmateix, l'Ajuntament es compromet a prendre en consideració les propostes tècniques de la “Proposta estratègica pel control de la població del porc senglar dins el casc urbà de Sant Cugat del Vallès”, amb la possibilitat d'incorporar noves tècniques sempre que n'apareguin i contemplar també la viabilitat econòmica i l'efectivitat de mesures a mig termini relacionades amb l'esterilització i el control selectiu de l'espècie. Finalment proposa habilitar en el pressupost de 2016 una partida pressupostària suficient específicament lligada a aquesta problemàtica.

 

Cal destacar que del redactat original de C's només es manté un sol acord que és el de seguir fomentant la sensibilització a la ciutat per no alimentar als porcs senglars en zones urbanes i perquè dipositi adequadament les escombraries.

Esterelització sí (si és viable) però calen mesures a curt termini

Sergio Blázquez, regidor de C's, ha dit que "la mesura que proposa Ciutadans a llarg termini és l'esterilització", però també ha matisat que a curt termini cal augmentar les batudes o el desbrossament de determinades zones del municipi.

Joan Puigdomènech, regidor de medi Ambient, ha defensat les esmenes de CiU i ha argumentat que, en primer lloc, "és necessari fer una actuació conjunta amb la resta de municipis". També ha afegit que "s'ha d'estudiar si és viable econòmicament l'esterilització, però cal fer actuacions més immediates".

Les imatges del Ple.

Els partits d'esquerra s'abstenen

Pere Soler, del PSC, ha apuntat que a la moció "li falta aprofundir amb mesures dissuassòries perquè els senglars no vinguin a les zones urbanes i provoquin problemes".

Roser Casamitjana (ICV-EUiA) ha explicat l'abstenció del vot del seu partit preguntant-se, en primer lloc, si "els porcs senglars ja estaven aquí quan vam arribar nosaltres". Ha dit que "no veiem bé que es qualifiqui aquesta problemàtica com una plaga i tampoc creiem que calgui fer més batudes".

Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, ha apuntat que cal fer altres tipus d'actuacions com cercar les escombraries. Ha dit també que "s'han de consensuar les despeses amb tots els municipis que hi ha al voltant del Parc de Collserola".

Finalment Dimitri Defranc, de la CUP-PC, ha reconegut que existeix la problemàtica, però ha dit que "hi ha un concepte erroni, es parla de plaga i hauria de ser de superpoblació". L'esterilització de les famelles, segons la CUP-PC, és la millor opció.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem