Sant Antoni Abat

L'historiador Guillem Vila Galceran explica una mica d'història d'aquest dia i les seves tradicions

Diumenge passat se celebrà Sant Antoni Abat, coneguda popularment com la festa dels Tres Tombs. Sant Antoni és considerat el protector dels animals útils per a les feines del camp, és per això que un gran nombre de carros i genets surten a desfilar pel poble cada gener amb l’objectiu de rebre benedicció. Les primeres referències que tenim d’aquesta festa a Sant Cugat es remunten a finals del segle xix. Aleshores se celebrava cada 17 de gener, tot i que a partir de l’any 1959 es decidí canviar el dia per falta de participació. Actualment se celebra cada diumenge següent.


Antigament, a cal Tadeo o a La Unió s’escollia per cap d’any un banderer, qui s’encarregava de triar els cordonistes i pagar els caramels, el vi i la coca. Amb el punt de sortida fixat davant de casa el banderer, es dirigien tots al Monestir per celebrar la missa, on posteriorment es procedia a beneir els animals. Seguidament, es recorrien diversos carrers del poble i s’acabava amb la salutació a les autoritats, les quals oferien vi i coca. L’acte de clausura de la festa eren els balls de tarda i de nit, que fins al 1936 s’alternaven un any a La Unió i un altre al parc del Monestir. A partir d’aquest any es feu a La Unió, i de fet tingué continuïtat fins al 2013.


En aquesta fotografia feta a la plaça d’Octavià i amb el carrer Major al fons podem veure els germans Grau Garriga, banderers i cordonistes l’any 1952. Al mig podem veure en Tomàs, qui ens deixà el passat diumenge 10 de gener. Fill Predilecte de Sant Cugat i membre de la Penya Regalèssia, en Tomàs escrigué diversos llibres i col·leccionables sobre les tradicions locals. Ens deixà una persona que s’esforçà a preservar el patrimoni cultural de Sant Cugat, un testimoni de la història local del nostre poble. Descansi en pau.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem