Homenatge a l'antidiva

Quan Victoria de los Ángeles va morir, el 15 de gener de 2005, vaig escriure una columna amb aquest mateix títol publicada al 'Diari de Sant Cugat'

Ara, un equip del programa Sense Ficció de TVC ha presentat, el passat dia 10, al Teatre-Auditori el documental Brava, Victoria! que, al dia següent de la seva presentació a la ciutat on la cantant va viure els darrers anys de la seva vida, guanyaria el premi a la millor pel·lícula per votació popular a Memorimage, el Festival Internacional de Cine de Reus.

Aquesta és una producció dirigida per la periodista Maria Gorgues, en altre temps també veïna de la Floresta i una de les persones que més coneixen el món de la música a casa nostra i a la que torno a felicitar des d'aquí per una pel.lícula que, en seixanta minuts, fa una exhaustiva i sensible passejada per la llarga vida d’una dona de gran qualitat humana que unia a les seves virtuts personals la categoria artística d’una de les cantants més importants de la segona meitat del segle xx.

Aquesta pel.lícula, rodada a Barcelona, Cerdanyola, San Francisco, Nova York, Madrid i també a Sant Cugat, no hagués estat possible sense la col.laboració de Cromosoma, l’Institut Català de les Indústries Culturals i, sobretot, la Fundación Victoria de los Ángeles que presideix Helena Mora, una persona fonamental en aquesta gestació i que, m’atreveixo a dir, deixa surar el seu esperit com un cordó de sentiments que l’uneixen de manera inequívoca amb Victòria. Ella, artista reconeguda mundialment i que, sempre, no va deixar de portar i mostrar l’esperit de la Barcelona on havia nascut i d’una cultura personal arrelada a Catalunya i a l’Espanya castellana i andalusa dels seus pares.

Si no vau tenir ocasió de ser entre els espectadors que omplien el TA, no us deixeu escapar aquesta joia on podreu veure, per exemple, unes imatges inèdites d’una actuació de Victoria l’any 1947 i moltes més, fetes per ella mateixa, en els seus viatges pel món, des de Nova York, on va regnar molts anys en el Metropolitan, fins a Austràlia o tot Europa i, naturalment, la seva ciutat natal, Barcelona.

Podreu veure fragments d’actuacions d’una magnífica soprano però també calibrar la categoria humana d’un ésser inoblidable, aquella mena de persona que et reconcilia amb la vida i la humanitat. Brava, Victòria!.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem