Potser hi hem de reflexionar més

En la columna d’aquest mes tocaria parlar sobre el Carnaval de Sant Cugat… Però no parlaré de les activitats que s’hi faran (les podeu trobar al web www.carnavalsantcugat.cat), sinó de la importància que tenen aquestes festes en el global de la societat i en el particular de la nostra ciutat. Fa 10 anys, PROFESLO, amb l’encàrrec que va rebre per part del consistori, va fer un gran esforç per recuperar i consolidar aquesta festa, no només des de la vessant més festiva, sinó de la més tradicional, consultant experts en la matèria i buscant i remenant tot allò que els ajudés a construir des de l’arrel i sobretot amb rigorositat històrica, una festa de qualitat per Sant Cugat.

Com ja haureu anat llegint, aquest any és el primer que PROFESLO no organitza la festa sinó que s’ha creat una Comissió de Carnaval que s’encarrega de desenvolupar tot el que gira entorn de la festa del rei Carnestoltes. Però no ens desviem del tema de la columna. És probable que sovint trobem com un fet “normal” i “habitual” que un cop l’any se celebrin festes com el Carnaval, la Festa Major, etc. En conseqüència, és possible que de tant assumit que ho tenim, no ens adonem de la importància real que tenen moltes de les activitats que trobem pel carrer, moltes vegades organitzades per persones voluntàries. Importància ja que generen activitat extraordinària, carregades de valors i assumint una tasca socialitzadora i d’identitat VITAL i absolutament imprescindible per qualsevol poble o ciutat. Una feina que sovint es fa amb poquíssims recursos si ho comparem amb la trascendència que si analitzem bé, tenen les activitats (i que sovint es dóna per descomptada).

Si a més a més, a aquesta activitat li afegeixes la crisi, surt reforçada la tesi que és absolutament imprescindible no dependre’s de l’activitat cultural ja que aporta tot allò que l’administració ja no arriba a subministrar i la gent no vol deixar de veure i gaudir. Per tant, “aplaudeixo” des d’aquí a les administracions que retallen en cultura i partits (sí, aquells que tenen la seu al carrer de Santa Maria) que els sembla insuficient la retallada del 10% en aquest àmbit. Sí, sí, ja sé que front la retallada en sanitat o educació, es prefereix retallar abans en cultura però… Us heu parat a pensar en els milers i milers de persones que es mouen com a aspectadors en aquest sector sense pagar gairebé res en relació a la contrapartida social que s’aporta? Crec sincerament que la cultura en aquest país no està ben pagada i demanaria a tots que féssim una reflexió (això sí, passat el Carnaval) sobre quin valor real té tota l’activitat social que es desenvolupen des de les entitats.

És urgent i necessari

Segueix a @bernatpicornell al twitter.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem