El govern aprova el pressupost del 2018 amb el suport del regidor no adscrit

ERC-MES, que fins al 2017 tenia un acord d'estabilitat pressupostària amb el govern santcugatenc, hi ha votat en contra

El Ple Municipal ha aprovat inicialment el pressupost municipal pel 2018, que preveu una xifra "rècord" de 135 milions d'euros. El govern del PDeCAT-Demòcrates i PSC ha pogut tirar endavant els comptes amb el suport del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, l'abstenció d'ICV-EUiA i CUP-PC i els vots contraris d'ERC-MES, PP i Ciutadans.

El tinent d'alcalde d'Economia, Damià Calvet, ha destacat que és un pressupost "fort" i "ambiciós" que posa de manifest "la important activitat social i econòmica de Sant Cugat". El responsable econòmic ha destacat "l'augment de les inversions", els dos milions d'euros per construir habitatge públic de lloguer i els tres milions per l'escola La Mirada.

El pressupost del 2016 i 2017 es va aprovar a Sant Cugat gràcies a un pacte entre el PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES, que va quedar trencat arran de l'acord de govern entre el partit nacionalista i el PSC. Ara ha estat el regidor no adscrit qui ha donat suport inicial al document.

Dimitri Defranc, exregidor de la CUP-PC, ha argumentat el suport pel moment "d'incertesa econòmica sense precedents" que viu Catalunya i per "responsabilitat" i donar "la màxima estabilitat" a l'Ajuntament i als ciutadans. En aquest context, a banda d'oferir el seu suport al pressupost, Defranc ha "estès la mà" al govern per qualsevol modificació pressupostària. Entre l'oposició, ha destacat la petició per augmentar la inversió en habitatge públic.

Dimitri Defranc, regidor no adscrit després de deixar la CUP-PC FOTO: Artur Ribera

CUP-PC

El regidor de la CUP-PC, Ignasi Bea, ha posat l'èmfasi en el problema d'habitatge a Sant Cugat i ha demanat "fer un plantejament més ambiciós" amb una inversió major.

Bea ha destacat que la "bona salut" financera de l'Ajuntament hauria de permetre doblar la inversió en construcció d'habitatge públic, de dos a quatre milions. "La notra esmena principal als pressupostos és garantir que la gent pugui viure dignament a Sant Cugat", ha argumentat.

Ciutadans

El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha denunciat que els pressupostos no són "creïbles" perquè no tenen en compte la situació d'incertesa econòmica i política de Catalunya. "La meva aposta és que haurem d'augmentar l'endeutament", ha vaticinat.

Blázquez ha apostar per fer "retallades" en el cartipàs municipal i no subvencionar "entitats que treballen per la independència" com Òmnium. En el capítol d'inversions, ha reiterat el rebuig de Ciutadans a la biblioteca central, ha demanat més diners per Càritas i considera que la partida de dos milions per construir habitage públic "queda curta".

ERC-MES

El regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor ha argumentat el vot contrari als pressupostos pels "incompliments" del govern municipal en els acords pressupostaris anteriors, com la sala polivalent o la cobertura de la piscina del parc central i de les pistes de Sant Francesc.

Tot i considerar "molts aspectes positius", Villaseñor ha lamentat "el descens de subvencions en ocupació i contractació" i ha denunciat l'incompliment de les actuacions previstes en el pla de millora del barri de Sant Francesc-Monestir.

ICV-EUiA

El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha afirmat que el pressupost municipal "hauria de fer front a les tres grans prioritats de la ciutat: lluitar contra l'elitització (habitatge), transparència i bon govern i les qüestions relacionades amb medi ambient".

El regidor ha lamentat que no veuen la voluntat de "pal·liar el problema d'habitatge" i ha reclamat un pla de xoc. Gutiérrez ha demanat reducció de despeses superflues de protocol i ha criticat que el medi ambient i la sostenibilitat "no són una prioritat" pel govern.

Partit Popular

El regidor del Partit Popular Álvaro Benejam ha reconegut que els pressupostos del 2018 "s'acosten" més als que dibuixaria ell. Benejam ha felicitat el govern per reduir el deute però ha afirmat que, segons el seu criteri, s'hauria d'amortitzar encara més deute.

El regidor popular ha criticat la quota que l'Ajuntament paga a l'Associació de Municipis per la Independència i ha denunciat que des d'una institució pública "es financii una entitat que fa política".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem