Ramon Palacio, nou Síndic de Greuges de Sant Cugat

El nou Síndic relleva Jaume Clavell, qui ha esgotat els dos mandats que estableix la llei per al seu càrrec

Ramon Palacio és el nou Síndic de Greuges de Sant Cugat del Vallès. Així s'ha acordat en el ple municipal extraordinari celebrat aquest dilluns, 9 d'octubre, amb els vots a favor de PDeCAT, PSC, el regidor no adscrit, ERC (en la primera votació s'ha abstingut) i ICV-EA (en la primera votació s'ha abstingut); l'abstenció de la CUP; i els vots en contra de C's i PP.

Palacio, proposat per l'alcaldia, pren el relleu a Jaume Clavell, el primer Síndic de Sant Cugat (2007-2017), qui ha esgotat els dos mandats marcats per la llei. Precisament durant la celebració del ple extraordinari s'ha fet el comiat institucional a Clavell qui, a més, ha presentat l'Informe del Síndic de Greuges de Sant Cugat corresponent al període entre 2014 i setembre 2017.

Clavell ha presentat l'informe 2014-2017. FOTO: Artur Ribera



Clavell ha iniciat la seva intervenció agraint el suport rebut per part dels representants polítics, el secretari general de l'Ajuntament, i el cap de la Policia Local, així com per la ciutadania en general, i altres Síndics presents al ple.

Igualment, ha volgut fer referència als darrers esdeveniments a Catalunya. "El Síndic s'ha de mantenir neutral, però sí lamentar la supressió de drets fonamentals, i la posterior violència exercida contra la ciutadania", ha remarcat. En el mateix sentit ha emplaçat a "aturar-se i reflexionar", emplaçant les administracions a "escoltar el poble".

Pel que fa a l'informe presentat, l'Oficina del Síndic ha atès 645 persones en el període 2014-2017, realitzat 189 assessoraments i tramitant 456 queixes. Els principals àmbits on ha actuat el Síndic han estat els de territori i disciplina urbanística, serveis urbans (manteniment via pública) i seguretat ciutadana.

"Si la feina ha estat ben feta, ho haurà de decidir la ciutadania i aquest ple", ha demanat Clavell, remarcant que "m'he posat al costat dels ciutadans". "Acabo la meva etapa al servei de la ciutadania satisfet. Ha estat un honor", ha afegit. Adreçant-se al seu successor, li ha desitjat "sort, encert, i que sempre estigui atent, escoltant el pols ciutadà".

Palacio i Clavell  FOTO: Artur Ribera



Tots els representants polítics al ple municipal han coincidit a agrair la tasca feta per Clavell durant aquests deu anys, remarcant la seva predisposició, així com la seva implicació en la defensa dels drets humans. "Agraïm que sempre hagi mantingut la neutralitat i la reivindicació en aquestes situacions en què creia que l'administració no estava a l'altura", ha remarcat l'alcaldessa, Mercè Conesa.

Polèmica amb el mecanisme de nomenament del nou Síndic

Moment de la votació. FOTO: Artur Ribera

Ramon Palacio ha estat proposat com a nou Síndic de Greuges de la ciutat per l'alcaldessa, Mercè Conesa. Una proposta que s'ha portat a aprovació del Ple aquest mateix dilluns, 9 d'octubre. Una proposta aprovada en segona votació amb els vots a favor de PDeCAT, PSC, el regidor no adscrit, ERC i ICV-EA; l'abstenció de la CUP; i els vots en contra de C's i PP.

El mecanisme d'elecció del Síndic, però, ha estat posat en dubte pels membres de l'oposició. Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha apuntat no sentir-se "còmode amb la manera de fer la proposta", proposant un "procés obert" per a l'elecció del síndic de la ciutat. Amb tot, ha manifestat no tenir "cap argument en contra del candidat", assegurant tenir la certesa que "ho farà bé". Per això ha anunciat l'abstenció en primera votació i el seu suport en segona volta.

En el mateix sentit s'ha expressat Mireia Ingla (ERC-MES) remarcant que "és el moment de fer més partícips a la ciutadania" demanant que es modifiqui la manera d'elecció d'aquesta figura. Igualment, ha reclamat dotar de més recursos la institució, i fer la figura del Síndic més propera a la ciutadania. Finalment, ha anunciat el vot favorable al candidat en segona volta, abstenint-se en la primera votació.

Ramon Palacio FOTO: Artur Ribera



Per part de la CUP-PC, Núria Gibert també ha demanat un canvi en el mecanisme d'elecció. "Per la importància que donem al Síndic de Greuges, i perquè estem d'acord en el fet que hi ha hagut un canvi en la societat, pensem que la designació d'aquesta competència quedava massa estreta", ha apuntat, explicant que la formació va presentar una proposta de candidat. Amb tot, com els seus predecessors en el torn de paraula, ha fet valdre la "solvència contrastada del candidat", anunciant, igualment, l'abstenció en la votació.

Més crítics han estat els membres de Ciutadans. Aldo Ciprian ha anunciat el vot contrari a la designació de Palacio per quatre motius. "El sistema d'elecció és pervers, sent escollit per l'alcalde", ha apuntat, afegint la "falta de seriositat" en el fet que es filtrin altres candidats. Igualment ha remarcat que Palacio té un "gafe polític" per la seva antiga pertinença a una formació política, a més de remarcar que "careix de formació jurídica".

Álvaro Benejam (PP), ha apuntat que "el criteri no ens permet votar favorablement", tot i comprometre's amb el seu càrrec en sortir elegit. Mentre que el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha mostrat el seu suport al nomenament de Palacio.

Pere Soler (PSC), per la seva banda, ha remarcat la "solvència contrastada" del candidat, remarcant que és "una persona lligada a la ciutat, vinculada a la vida associativa". "No dubtem que seràs un bon síndic", ha clos.

Finalment, Carmela Fortuny (PdeCAT), ha respost a les crítiques apuntant que "els dono la raó que potser ens hem d'asseure'ns per millorar el mecanisme d'elecció", però no els ha donat la raó pel que fa al mecanisme. En aquest sentit, ha explicat que es va fer la proposta des d'alcaldia en Junta de Portaveus, i passats quatre mesos, la CUP va presentar candidat que no complia els requisits.

Després de la votació, Palacio ha pres possessió del seu nou càrrec. En els seus parlaments, Palacio ha fet referència a la situació actual de Catalunya, com ja havia fet el seu predecessor. Palacio ha remarcat el paper de la ciutadania en possibilitar el referèndum de manera "pacífica, intergeneracional i intersocial", qualificant-ho de "festa de la democràcia", només espatllada per la "violència exercida per la policia". En aquest sentit, ha demanat diàleg, apuntant que "s'hi val tot, menys la violència".

FOTO: Artur Ribera

Pel que fa al seu nou càrrec, Palacio ha agraït la proposta de l'alcaldessa, i ha remarcat que "serà tasca meva assolir el consens de les forces polítiques" en relació a les discrepàncies en el seu nomenament.

Després de repassar els orígens de les sindicatures, Palacio ha manifestat el seu "compromís amb la ciutadania i en fer una ciutat més justa". D'aquesta manera s'ha compromès a "defensar els ciutadans davant de l'administració; el compromís amb els representants públics; amb les entitats i mitjans de comunicació; altres síndics; escoltar la ciutadania; de ser eficient en la resposta; i de millorar la vida dels ciutadans".

Igualment, s'ha compromès a divulgar la tasca i l'existència del Síndic, i a treballar amb "independència i objectivitat" pels ciutadans.

FOTO: Artur Ribera

L'acte ha finalitzat amb el lliurament d'una placa commemorativa a Jaume Clavell en reconeixement a la tasca feta per Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem