Conseller d'Ensenyament: "No puc dir si hi haurà 13a escola l'any vinent a Sant Cugat"

Josep Bargalló afirma que Sant Cugat necessitarà una tretzena escola, però no sap si pel curs vinent

El conseller d'Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, no ha garantit que Sant Cugat compti amb una tretzena escola pública pel curs 2019-2020, tal com va reclamar l'Ajuntament per fer front a la falta de places d'alguns centres del municipi. "La nostra planificació fa evident que farà falta una tretzena escola. No sé si fa falta per l'any vinent, però en un futur proper segur", ha afegit el conseller durant una visita a Sant Cugat aquest divendres, 26 d'octubre.

Més info: Salat, regidora d'Educació: "Anem justos de places escolars"

Bargalló ha assegurat que Sant Cugat "és un municipi especial", ja que mentre els alumnes de Primària estan baixant a arreu de Catalunya, a les escoles santcugatenques estan augmentant. És per això que s'ha compromès a treballar conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat per abordar la planificació educativa pels pròxims anys. En aquest sentit, ha assegurat que en dos mesos es presentarà la planificació educativa pels pròxims set anys a Catalunya i que inclourà les noves escoles necessàries i la seva calendarització. Serà el moment quan se sabrà si la tretzena escola de Sant Cugat serà una realitat propera o no.

"Celebrem el treball conjunt per la nova planificació", ha explicat per la seva banda l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny.

Retards i problemes

El conseller d'Ensenyament també s'ha referit als "problemes" en l'inici de curs escolar a Sant Cugat, com el retard en l'inici de classes a La Mirada com a conseqüència que els nous mòduls van arribar tard. Bargalló ha assegurat que la situació no es repetirà el curs vinent: "Si no ens apliquen el 155 i permeten treballar a la Generalitat, serà possible començar el curs quan toca".

Més info: Comença el curs escolar a Sant Cugat, marcat pel retard en La Mirada

En aquest sentit, ha tornat a responsabilitzar al govern espanyol en el retard del curs: "El govern de Madrid, que tenia la signatura dels contractes, s'hi va negar. Vam haver de signar els contractes al mes de juny, amb mesos de retard. Van arribar amb retard, però per nosaltres va ser una victòria, ja que en dos mesos i una setmana es va fer allò que habitualment dura sis mesos".

Sobre la construcció del nou edifici de La Mirada, que actualment funciona en mòduls prefabricats amb més de 170 alumnes d'entre P-3 i P-5, l'alcaldessa de Sant Cugat ha comentat que encara no pot dir quan acabaran les obres de la seva construcció, que encara no han començat i que inicialment estaven previstes d'enllestir pel 2019-2020, fet que ja no serà possible. "Mentre hagin d'estar en aquest espai, ho faran en les millors condicions", ha afegit Fortuny.

Sobre el Leonardo Da Vinci, que també va començar amb retard i que actualment encara té mancances de mobiliari, ha afirmat que és una qüestió que ja està en vies de resoldre.

Sobre la immersió lingüística

Sobre la polèmica arran del canvi de model lingüístic que es vol plantejar en les escoles, i que passa perquè els centres puguin modificar la presència dels diferents idiomes en qualsevol matèria, de forma que es pugui donar més castellà en entorns catalanoparlants i més català en entorns castellanoparlants, el conseller no hi ha volgut aprofundir.

"El Departament d'Ensenyament està capficat en la millora educativa, treballant colze a colze amb els centres i direccions. Posarem damunt la taula un munt de debats. Un país que no debat, es un país que tira enrere", ha comentat, alhora que afegia que "és un document obert a les aportacions de tothom".

Decret de menjadors

Finalment, Josep Bargalló també s'ha referit a l'esborrany d'un nou decret que vol establir que els serveis de menjador a les escoles s'hagin de contractar a través d'un concurs públic. Un fet que han criticat des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, que consideren que afavorirà la "mercantilització" i el "negoci lucratiu per a grans empreses".

El conseller ha rebutjat aquesta anàlisi: "L'esborrany de decret permet impedir la mercantilització del servei i acabar amb la que ara hi ha. Un concurs públic no és privatitzar, fer-ho a dit com passa en algunes escoles sí".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem