El Ball de Gitanes als anys 40

Guillem Vila Galceran explica una mica d'història d'aquesta dansa popular

El Ball de Gitanes és una dansa popular ballada en diverses poblacions catalanes i valencianes (on a diferència de Catalunya, és conegut com a Ball de les Magranes) i amb orígens que es remunten al segle xvii. El ball prové de les ballades que feien els gitanos en les celebracions del seus casaments. Pel que fa al seu nom, en Rogeli Pedró al seu llibre Tradicions santcugatenques remarca: “Els més avis de la comarca havien explicat que, inicialment, les Gitanes les ballaven les dones soles. Els homes solien acompanyar-les a tot arreu, però durant una colla d’anys continuà essent una dansa femenina; és per això que s’anomena Ball de Gitanes i no de Gitanos”.


El Ball de Gitanes ha estat tradicionalment una dansa molt popular a la zona del Vallès. A Sant Cugat hi ha referències escrites més antigues que el Paga-li, Joan, el ball tradicional de Festa Major.  


Els santcugatencs Francesc Vila Trabal, el Bal, i Manel Farrés foren els precursors a recuperar i mantenir vives diverses tradicions com el Paga-li, Joan, el Ball de Bastons o el mateix Ball de Gitanes després de la Guerra Civil i durant el franquisme.


Tot i ser un ball típic del Carnaval, sempre s’havia ballat per Festa Major i per la Festa de Tardor. No fou però fins a l’any 1995 que l’Esbart de Sant Cugat recuperà el ball el dia de Carnaval. Inicialment el ballava només l’Esbart, però a partir del 1999 s’obrí la participació a tothom qui volgués aprendre’l. Des d’aleshores i gràcies a la gran feina de la Promotora de Festes Locals –Pofeslo– (qui des de l’any 2002 s’encarrega de promoure, dinamitzar i organitzar festes locals), el creixement de participants d’aquest ball en els darrers anys ha estat tan gran que actualment compta amb 264 balladors, deixant la plaça d’Octavià cada cop més petita.


Aquesta fotografia de finals dels anys quaranta ens mostra el Ball de Gitanes quan es ballava a l’antic camp de futbol que hi havia darrere del Monestir. D’esquerra a dreta (primera fila): Rosita Canas, Eugeni Canas Auladell, Maria Àngels Vila Pujades i Eugeni Auladell Campmany.

Enguany el ball ha comptat amb 264 persones. Mireu les millors imatges i el vídeo del ball de Gitanes del 2016.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem