Les associacions veïnals comparteixen la reivindicació però no les formes dels ocupes

Els representants veïnals mostren preocupació pels "problemes estructurals" de l'edifici i asseguren que és el pitjor que podrien haver escollit els joves ocupants

Les principals associacions veïnals del barri de Sant Francesc-Monestir comparteixen la reivindicació de falta d'equipaments que fan els joves que van ocupar un local a l'avinguda de Cerdanyola el passat 27 d'agost per crear el Casal Jove La Xesca, però no en comparteixen les formes. "Les associacions de veïns fa molts anys que demanem un lloc pels joves, pels petits i pels grans perquè no tenim cap lloc públic per fer activitats al barri", apunta Leonor Gómez, de l'Associació de Veïns Centre-Est. Tot i això, censuren el mètode de l'ocupació: "No entenem que sigui la manera de reivindicar les coses".

Gómez recorda que fa més de dues dècades que les entitats del barri reclamen a l'Ajuntament espais municipals per organitzar activitats i trobades per a tots els veïns. "Fa vint anys que estem reivindicant de forma dialogada. Mitjançant xantatges no és una bona manera i en aquestes negociacions els veïns no ens hi sentim còmodes, no és el nostre tarannà. Nosaltres sempre hem volgut dialogar i fer les coses ben fetes i amb calma", apunta Gómez.

El passat 29 d'agost, l'Associació de Veïns Centre-Est i l'Associació de Veïns del barri del Monestir-Sant Francesc es van trobar amb l'equip de govern de Sant Cugat per analitzar l'ocupació del local per part del col·lectiu La Xesca. Una trobada que va servir, segons els representants polítics, per comprovar que la convivència al barri no estava en perill amb l'ocupació. A banda d'analitzar la situació, els veïns van tornar a aprofitar l'ocasió per tornar a reivindicar espais de trobada.

Un d'ells és el Xalet Negre, a la plaça del Coll. Un equipament que, segons els veïns, no funciona com a espai per poder fer activitats d'una certa envergadura: "És un espai per fer una activitat concreta o reunions però no pots guardar coses, tenir material... Per activitats programades i a llarg termini no tenim cap espai al barri".

Preocupats per la seguretat

Més enllà de la reivindicació de falta d'equipaments, les associacions de veïns mostren la seva preocupació per l'estat i la seguretat de l'edifici. "És molt preocupant l'edifici que han escollit per ocupar, perquè per tothom és conegut que té problemes estructurals i és aluminós. La nostra preocupació és gran per aquest perill", assegura Leonor Gómez, que afegeix que és "el pitjor lloc" que podrien haver escollit".

 

Una preocupació compartida amb l'Ajuntament de Sant Cugat, que el passat 29 d'agost va demanar als ocupants que abandonessin l'espai pels problemes estructurals de l'edifici, que requeririen una actuació per solventar-los.

 

Tot i això, des del col·lectiu La Xesca han assegurat que han contactat amb arquitectes que els han assegurat que l'edifici no té cap perill de caure.

El Pla de Millora

Els representants de les associacions emfatitzen que actualment hi ha en marxa un Pla de Millora del barri del Monestir-Sant Francesc, que a través de la participació ciutadana ha de servir per fer un important canvi en el barri. "Estem en ple procés i estem lluitant entre tots per fer aquestes reivindicacions", exposa Andrés Arés, de l'associació de veïns del barri de Monestir-Sant Francesc.

Per la seva banda, Leonor Gómez mostra la seva esperança que aquesta ocupació no faci aturar el pla de millora del barri, tot i que considera que pot ser "una traveta" tot i que no "negatiu del tot".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem