Sant Cugat es posiciona contra l'anul·lació de la llei de pobresa energètica

CDC, ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC es posicionen a favor, però PP i C's ho fan en contra, a diferència del que van fer els seus companys de partit al Parlament

El Ple municipal s'ha posicionat contra la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica amb una moció que han presentat els grups municipals de CDC i ERC-MES i a la qual s'ha adherit la CUP-PC, ICV-EUiA i PSC. C's i PP, contràriament al que van fer al Parlament de Catalunya els seus companys de partit, han votat en contra d'aquest posicionament del plenari de l'Ajuntament.

La moció denuncia la manca de sensibilitat social del Govern espanyol, que malgrat els requeriments comunitaris, diu el text, "no ha formulat cap normativa en matèria de protecció dels consumidors més vulnerables afectats per una situació de pobresa energètica". 

A través de la moció la ciutat també dóna suport al Govern de la Generalitat perquè continuï treballant per la protecció d'aquelles en situacions de risc, acorda reconèixer la resolució aprovada pel Parlament Europeu a favor de no tallar el subministrament energètic a les llars durant l'hivern, i insta a les entitats financeres que continuïn a la taula negociant i donant oportunitats a persones que necessiten un habitatge atesa la seva situació de vulnerabilitat econòmica i social.

Els uns s'acusen als altres

Segons la tinent d'alcalde de l'Àrea de Serveis Socials, Susanna Pellicer, el "TC va fallar, entenem, en contra de les persones vulnerables, però nosaltres continuarem al peu del canó, al costat d'aquestes famílies". Mireia Ingla (ERC-MES) ha recordat que és una incongruència que una llei que es va aprovar al Parlament de forma unànime ara no tingui el suport de totes les forces polítiques. Ha dit que "el TC és el braç armat del govern espanyol" i ha afegit també que "és per motius com aquest que volem la independència".

Les al·lusions d'Ingla a la independència han servit a Álvaro Benejam (PP) per titllar la moció de "polititzada". Ha argumentat el seu vot contrari a la moció recordant que "no ha estat rebutjada tota la llei sinó només alguns articles, aquells que es consideren que vulneren competències de l'Estat". Ha dit també que "a la Generalitat l'interessa més com utilitzar la pobresa políticament pels seus interessos partidistes".

Més desconcertant ha estat la intervenció d'Aldo Ciprián (C's), que en qualsevol cas ha negat el vot del seu partit assegurant que "si hi hagués voluntat de resoldre la situació s'hauria fet. Quan tinguin voluntat d'ajudar a les persones estarem a favor".

Pere Soler (PSC), tot i que també ha criticat l'ús polític de la moció per part d'Ingla, ha dit que "el PSC aposta perquè s'apliqui i es desplegui la Llei". Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha definit el TC com una "arma de destrucció política" i ha manifestat el seu rebuig a la suspensió d'aquest òrgan, però ha demanat que la Generalitat "no s'oblidi d'aquestes persones i les continuï atenent". Finalment Núria Gibert (CUP-PC) ha dit que el TC no té legitimitat i ha animat al govern municipal a què "desplegui la llei i vagi més enllà".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem