El torn de participació ciutadana del ple es polititza

L'ús del castellà a les administracions ha estat el tema tractat per les quatre persones que han intervingut

L'ús de la llengua ha centrat el debat en el torn de participació ciutadana previ al ple municipal del mes de maig a Sant Cugat aquest dilluns, 23 de maig. Un tema que els grups municipals de Ciutadans i el Partit Popular presenten al mateix ple per debatre la llibertat lingüística a les administracions públiques.

Marita Rodríguez reclamant castellà a l'administració  FOTO: Artur Ribera

Han estat quatre les intervencions en aquest sentit. La primera, la de Marita Rodríguez qui ha lamentat que "l'exclusió dels castellanoparlants" davant el fet que "el sentit comú no funciona". Rodríguez ha demanat que l'administració atengui en castellà, "i no solament si ho demana l'usuari, sinó si s'adreça als funcionaris en castellà, com marca la llei".

L'alcaldessa, Mercè Conesa, li ha respost dient que "el sentit comú fa el que marca la llei" i ha aclarit que "si estem fora de la llei com vostè apunta, i ho considera, hi ha diferents espais on podem dirimir aquesta qüestió, com són els Tribunals".

Mireu les imatges del ple municipal del mes de maig.

Antonio Roig demanant fulletons en castellà FOTO: Artur Ribera

Antonio Roig, el segon santcugatenc en intervenir, ho ha fet en la mateixa línia, però posant l'èmfasi en la documentació informativa impresa. "M'agradaria que em diguessin quants fulletons municipals i mitjans de comunicació, públics o subvencionats, s'editen en castellà", ha demanat.

La resposta li ha donat la regidora de Comunicació, Joana Barbany, dient-li que "els fulletons per a la gent que viu a Sant Cugat són en català, i es fan en castellà i anglès per a la gent que ve de fora", fent referència als turistes.

Ana Losada demanant la web municipal en castellà  FOTO: Artur Ribera

I en la tercera intervenció del torn de participació ciutadana, Ana Losada ha reclamat que la pàgina web municipal estigui en castellà també, i els documents públics estiguin en les dues llengües. A aquest aspecte, ha estat Mercè Conesa qui ha donat la resposta.

"La Llei de Normalització Lingüística no ha estat declarada anticonstitucional; la llengua catalana és oficial a Catalunya, i és la nostra obligació emetre aquests documents així. Nosaltres utilitzem el català, però si ens ho sol·licita, li facilitem en castellà", ha afirmat.

Losada ha lamentat "veure'm obligada a fer un pas més", al que Conesa ha resposta que "no entrarem en un debat estèril, ja que el tractarem després amb la moció presentada per Ciutadans i el Partit Popular".

El Sr. Jurado demanant resposta en castellà  FOTO: Artur Ribera

En aquest punt, el Sr. Jurado ha intervingut per apuntar que "sols estan en les dues llengües les multes i els rebuts", i tot seguit ha demanat explicacions sobre Torre Negra, reclamant-li a Mercè Conesa que li respongués en castellà.

L'alcaldessa no ha accedit a la reclamació dient que "la meva llengua és el català i em consta que vostè m'entén". En aquest punt, i després d'una pujada de to per part del Sr. Jurado davant d'aquesta actitud que ha portat Mercè Conesa a advertir en la intervenció de les forces d'ordre, el regidor d'Urbanisme, Damià Calvet, ha respòs dient que "l'última sentència no es ferma" i que ja es va explicar la situació en roda de premsa.

Ha estat llavors quan el portaveu del Partit Popular, Álvaro Benejam ha demanat la paraula, d'una banda, per perdonar el to del Sr. Jurado, i d'altra banda per recriminar a Mercè Conesa la seva actitud. "Vostè és administració i no contestant en castellà no ha respectat els seus drets", ha remarcat.

Conesa hi ha respòs dient que "tant de bo defensés sempre els drets de tots, també els dels més febles", reclamant-li a Benejam que "no faci política barata".

Núria Gibert (CUP) també ha demanat la paraula per lamentar la situació viscuda en aquest torn de participació ciutadana, recordant que l'objectiu és treure propostes positives i "no convertir-ho en una tertúlia barata".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem