La “dotzena escola” de Sant Cugat: una nova escola pública de proximitat

Tenint clar que l’objectiu a aconseguir és el d’una escola pública de proximitat

Sant Cugat del Vallès ha vist com s’incrementava considerablement la seva població en els darrers anys. En aquest creixement ha tingut molt a veure que Sant Cugat continua essent una de les ciutats amb majors índexs de natalitat del país, però juntament amb aquest creixement natural s’ha produït un altre, fruit de l’arribada de moltes famílies a barris de recent creació.

Volpelleres n’és el millor exemple de tot plegat, ja que inicialment va acollir famílies molt joves, provinents principalment d’altres ciutats, i que en aquests darrers anys han tingut descendència. Però la població a Volpelleres també continua creixent horitzontalment, i així ho farà durant molts anys, ja que no ha arribat encara a tocar el seu sostre d’ocupació residencial.

És per aquest motiu que des de fa uns anys la creació d’una nova escola pública a Sant Cugat, i en concret al barri de Volpelleres, ha estat una reivindicació de moltes famílies, que des de l’Associació de Veïns del Barri de Volpelleres (@Volpelleres) hem incorporat als nostres objectius.

En efecte, durant els darrers anys, l’enorme creixement de la demanda de places en col·legis públics de barris nous com el de Volpelleres, no ha pogut ser absorbida amb l’oferta existent a l’escola pública del barri, com ha succeït a l’Escola l’Olivera. Tot això s’ha anat traduint en un patiment constant de les famílies, quan s’ha apropat la data de l’escolarització dels seus fills a P3 i, finalment, en un increment de les ràtios a les aules i cursos bolets com a mesura d’urgència, poc desitjable per a totes les parts.

Doncs bé, ha sigut per poder donar una solució definitiva a aquesta constant manca de places, en una escola pública i de proximitat al barri de Volpelleres, que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha decidit, finalment, la construcció de la dotzena escola pública a Sant Cugat del Vallès.

Aquesta decisió de la Generalitat no es produeix, doncs, per poder implantar un nou mètode pedagògic específic, diferent del de la resta d’escoles públiques de Sant Cugat. I diem això, arran de notícies com les aparegudes en aquest mitjà de comunicació. I és que si la dotzena escola no s’ha d’omplir de famílies de Volpelleres, sinó de fora del barri i inclús de la ciutat, per raó d’un projecte específic, no caldria la construcció d’una nova escola, ja que segurament hi ha d’altres alternatives molt més econòmiques, que permeten fer aquesta implantació a altres zones i escoles de la ciutat, que no tenen el problema de Volpelleres, com ha vingut sostenint des de fa temps la Generalitat. Si això no es té en compte, i es posa l’accent en altres qüestions, el problema de places públiques a Volpelleres continuarà sense resoldre’s.

Tenint clar que l’objectiu a aconseguir és el d’una escola pública de proximitat, la realitat és que encara queda molt per fer, ja que la seva construcció no té data prevista, i fins que no entri en funcionament, s’ubicarà provisionalment al costat de l’Escola l’Olivera, en mòduls independents.

És per tot plegat que des de @Volpelleres hem demanat poder intervenir en el proper Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat, per defensar que la dotzena escola sigui una escola pública de proximitat, que doni resposta a les necessitats de les famílies del barri de Volpelleres, per sobre d’altres qüestions, i per exigir que l’Ajuntament de Sant Cugat sigui molt bel·ligerant per aconseguir que els terminis de construcció de l'edifici definitiu de l'escola siguin els més breus possibles.

Paciència per tots aquells que tingueu fills o filles que vulgueu escolaritzar a Volpelleres pel pròxim curs 2016 – 2017, i animar-vos, en tot cas, a què us acosteu a rebre informació sobre el projecte educatiu de l’escola nova de Volpelleres, el dissabte 12 de març, a les 11.30 h, a la Sala d’actes de la Biblioteca Miquel Batllori, de la mà del seu equip directiu. Aquesta presentació se suma a la ja prevista pel dijous 10 de març, a les 17.30 h, a la Casa de Cultura.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem