Model de ciutat, model de futur

La ciutat té unes característiques diferencials molt influïdes per les actuacions que s'han estat implementant en els darrers anys

Els darrers anys la nostra ciutat ha estat molt pendent de tot el que tenia a veure amb l'economia productiva, el desenvolupament empresarial i l'enfortiment del múscul econòmic de l'entramat empresarial. Això ha significat la creació d'un model que s'ha convertit en tractor d'empeses de molt diversos sectors i moltes nacionalitats.

Una estructura de treball que ha tingut en el sosteniment del creixement econòmic el fonament del seu desenvolupament i com a conseqüència el creixement de la seva població de forma exponencial, atreta per un model de qualitat de vida molt remarcable, sobretot i també, per la proximitat que té a la gran Barcelona amb els seus avantatges i sense els inconvenients. En aquests moments el model està canviant. En aquest sentit la ciutat té unes característiques diferencials molt influïdes per les actuacions que s'han estat implementant en els darrers anys.

La ciutat ha tingut un creixement important, sens dubte influenciat per la capacitat d'oferta laboral que hem estat capaços d'oferir, i a més la qualitat d'aquesta oferta laboral ha estat de nivell alt perquè s'ha tingut cura d'atraure empreses d'alt nivell d'innovació i component tecnològic.

En molts aspectes la nostra ciutat s'ha convertit en una ciutat modèlica, en el sentit estricte de la paraula, per no dir amb la boca petita, una mica envejada. El conreu del talent, la proximitat a universitats i la cura per la innovació han fet el seu paper en què és l'entorn econòmic i social com a ciutat. Fins al punt que en aquests anys de desencís empresarial i dificultats socials les nostres mètriques públiques han estat en la part menys dolenta de l'espectre.

Però l'economia, fins i tot la local, té una certa tendència a comportar-se com un pèndol i en aquest moment, deixant a part les qüestions sociopolítiques en les quals estem tots immersos, estem entrant en una nova etapa en la qual els objectius locals, a més de ser els que han estat sempre, apunten cap a un territori en què s'ha d'atendre a components socials més importants. Fins i tot com a conseqüència d'aquesta etapa anterior de creixement accelerat.

Això està bé, però cal no oblidar, ni deixar enrere, els fonaments i la fórmula que en aquests darrers anys ens ha donat tan bon resultat. La innovació, la creativitat i el desenvolupament empresarial s'han de seguir potenciant per créixer al mateix ritme de com ho ha fet fins ara, amb les millores que li pot aportar una nova corrent col·laborativa i responsable per tal de, a més de ser una ciutat capdavantera en el terreny empresarial, poder-ho ser també en el social.

De forma que els nostres fills i néts puguin viure i treballar-hi. Que el nostre model de ciutat sigui un model de futur.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem