Consells japonesos (6)

Avui revisem l'hàbit 7 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro

Hàbit 7. Gaudeix del silenci

No hi estem acostumats al silenci i fins i tot ens resulta molest, per exemple, quan en una conversa en grup n'hi ha un que només escolta i no es manifesta. Nosaltres som així i no canviarem, però sí que podem entendre que recórrer sovint al silenci pot ser beneficiós.

Per als japonesos els silencis tenen gairebé tanta informació com les paraules i ells es comuniquen tant parlant, com callant. Tenen una especial capacitat d'interpretar allò que l'altre pensa, sense necessitat d'haver-ho dit.

Mantenir una conversa amb un japonès clàssic ens posa especialment nerviosos, perquè entre la meva pregunta i la seva resposta ells fan silenci. A nosaltres potser ens desconcerta perquè no sabem com interpretar-ho: pensem que o bé no sap què dir o no s'adona que és el seu torn per contestar. I ells defensen aquest silenci perquè mentre jo parlo ells es limiten a escoltar-me i no fan el que acostumem a fer nosaltres, que escoltem poc i mentre l'altre parla ja anem preparant la resposta. Per això a ells els molesta la nostra manera de dialogar, perquè abans que ell acabi la frase, ja ens llencem a replicar. I de la nostra cultura clarament els molesta que parlem tant i, sobretot, que cridem molt al parlar. Ells diuen que qui parla tant, fàcilment t'enganyarà.

Potser la manera d'entendre el silenci és practicant-lo, encara que ens costi. Estar una estona callats, només pensant, o fins i tot, sense pensar res, neteja molt el cervell.

Una experiència personal: En una presentació d'un llibre d'autoajuda, escrit per 6 professors, cadascun dedicava 5 minuts a explicar breument el seu capítol, fins que li va tocar el torn al qual havia escrit sobre el valor del silenci i, sorprenentment, va dir que preferia dedicar els 5 minuts a estar tots ben callats. A tots els presents aquells 5 minuts ens van semblar una eternitat, cosa que li vam comentar i ells ens va fer caure en què és perquè no estem acostumats a practicar, ni a valorar el silenci.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem