Consells japonesos (7)

El Japó és el país del món on hi ha menys persones obeses, tot just un 4%, mentre en d'altres arriben al 30%

Avui revisem l'hàbit 8 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

Hàbit 8. Tingues cura del que menges

La regla bàsica que aconsellen és que no mengem tant que ens sentim plens. Ells diuen que amb el 80% ja n'hi ha prou, perquè si es menja més és quan ens sentim pesats, digerim malament i arriba el sobrepès i els problemes de fetge, de cor i la diabetis. Acostumen a menjar de forma variada, una mica de cada cosa i sense passar-se. És normal que en un àpat vagin servint una pila de petits plats, alternant entre caldos o sopes i menjars sòlids gens contundents. Cap d'ells atipa i si no s'hi està avesant, és possible que se surti amb una certa sensació de gana.

A més miren de menjar a poc a poc, mastegant bé els aliments, ja que així l'estómac no ha de treballar tant i la sensació de sacietat arriba abans i això també ajuda per menjar menys quantitat.

Segons dades de la FAO, l'OIT i el Banc Mundial, els japonesos mengen una mitjana de 2.719 calories al dia, a Espanya, en canvi, la mitjana és de 3.183. La seva dieta té una quantitat alta de fruita, verdura i cereals i poca carn. Les fonts de proteïnes són variades: peix, algues, soja fermentada i tofu. Al Japó hi ha el costum de promocionar els aliments que es conreen en cada època de l'any: "aquest és el mes de...", o bé "aquesta és l'estació de..." i en general no mengen productes d'altres latituds o conreats de manera forçada en hivernacles. A les zones rurals d'Okinawa no hi ha supermercats, sinó peixateries, carnisseries, botigues de fruita i verdura, sense llarguíssimes prestatgeries plenes de productes envasats, que conviden a consumir.

Finalment, vigilen molt de no obsessionar-se per controlar la dieta i el nombre de calories, ja que és pitjor l'estrès que això suposa, que no pas guanyar una mica de pes involuntàriament.

Aquest vuitè hàbit es complementa amb l'activitat física habitual, la disciplina en les 8 hores de son, no consumir substàncies tòxiques, prendre el sol i banyar-se en aigües termals. Tot això és el que fa que visquin tant de temps amb una bona qualitat de vida.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem