Sant Cugat, un dels relleus de la Zona Hermètica de Sabadell?

Centenars de joves de Sant Cugat i d'altres municipis surten de festa cada cap de setmana al municipi

L'oci nocturn a Sant Cugat ha augmentat els últims anys i l'entorn de Can Solà s'ha convertit en un dels referents, també més enllà de les fronteres santcugatenques. Centenars de joves passen cada cap de setmana per algunes de les discoteques de la zona. "Sant Cugat està de moda perquè hi ha hagut un creixement de l'oferta", afirma Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals.

L'auge de la nit santcugatenca està coincidint amb el declivi de la Zona Hermètica de Sabadell, un entorn que aplegava milers de joves en la quarantena de locals que va arribar a tenir. "Era la capital de l'oci nocturn de la província", explica Joaquim Boadas, que apunta que la "gent s'ha repartit per més poblacions" i que no hi ha hagut cap trasllat massiu. Tot i això, afirma que Sant Cugat és un dels municipis de l'entorn que ha expermimentat un creixement més gran en aquest sentit i que està absorvint part del públic que abans optava per la Zona Hermètica.

Tot plegat ha canviat el panorama de la nit santcugatenca, cosa que està generant alguns problemes que van des de botellons massius, episodis de delinqüència o restes de festes pels carrers en forma de botelles o vòmits. Els veïns de l'entorn asseguren patir aquest creixement i avisen que la situació és "cada vegada més complicada".

El responsable de la Carpa i el Moon, Jordi Grau, posa de manifest que "l'oci nocturn a Sant Cugat està en una situació complicada sobretot per la crescuda del botellon. La principal discoteca és el carrer de Can Solà". "S'ha escapat de les mans, hi ha moltíssima gent. Estem parlant de mil persones cada nit de cap de setmana", afegeix Grau, que afirma: "Sembla que es vulgui crear una nova Zona Hermètica, cosa que ens preocupa molt".

El canvi de públic, amb l'arribada de més joves d'altres municipis, també és evident per Jordi Grau: "Abans el Moon era la discoteca del poble, però ara els santcugatencs venen cada vegada menys".

La desfilada de la borratxera

Restes després d'una nit de botellón a Can Solà FOTO: Nadina Erill

Qui ha notat aquest increment de persones i d'activitat nocturna són veïns dels barris més propers a la zona de Can Solà, com l'avinguda de Cerdanyola o la rambla del Celler. Les queixes per la brutícia i deixalles de festes es repeteixen els cap de setmana, com queda pal·lès a la secció de lectors del TOT.

La secretària de l'associació de Veïns Centre-Est. Ángeles Serrano, relata com viu les nits dels caps e setmana: "Hi ha la desfilada de la borratxera. A partir de les onze de la nit comencen a venir grups des de l'estació, passant pel Monestir i l'avinguda de Cerdanyola. Canten i criden  molt, però res més".

El problema, segons Serrano, es fa gran quan tanquen les discoteques. "Hi ha la desfilada de tornada, però amb els joves molts beguts". El panorama que descriu l'endemà per zones de l'avinguda de Cerdanyola, on viu, és de brutícia, botelles trencades, pixades, vòmits... Explica que els serveis de l'Ajuntament fan tots els esforços per deixar-ho net a primera hora del matí, però que no sempre és possible per l'alta concentració de persones.

La veïna té clar que els últims mesos ha augmentat l'afluència de persones que surten de festa a l'entorn de Can Solà. "S'està creant una zona de botellon que ja és coneguda per tota la comarca", alerta: "No aporta cap benefici al municipi".

"Si no es fa res, es convertirà en una zona complicada i de molt mala reputació i que ens costarà molt de canviar-ho", exposa Serrano, que avisa que la situació "se'n pot anar de les mans".

Substitut de la Zona Hermètica?

A banda d'atraure públic provinent de la Zona Hermètica,  operadors d'oci nocturn de Sabadell també s'han instal·lat a Sant Cugat. És el cas de la discoteca Teatre, ubicada en una nau propietat municipal que havia de ser una sala de concerts però que s'ha acabat convertint en una discoteca per a majors de setze anys. "Sembla que es vulgui muntar una altra Zona Hermètica a Sant Cugat, cosa que ens preocupa molt", assegura Jordi Grau.

Grau critica l'Ajuntament de Sant Cugat per haver "donat permisos amb molta flexibilitat per gent de fora que estan acostumats a gestionar locals en la Zona Hermetica". I és que segons el responsable de Moon i Carpa, està venint "un públic conflictiu que l'únic que ha aconseguit és que la clientela habitual del poble ja no vingui". Grau alerta que "la delinqüència s'ha incrementat" i que durant una època es denunciaven atracaments cada cap de setmana.

Una de les situacions que denuncia Grau és la crescuda del botellon, concentrat al carrer de Can Solà (darrere de La Masia), on els divendres i dissabtes es troben centenars de joves. "La zona de botellon estava més o menys controlada, el perfil de gent era més gran i més responsable, recollien les deixalles...", explica Jordi Grau, que lamenta que això ara ha canviat: "Ara hi ha gent molt jove, de 14, 15 o 16 anys, bevent al carrer amb els perills que això comporta: comes etílics, atropellaments... És un escàndol".

També ha arribat un operador de la Zona Hermètica a les antigues Carpes de Sant Cugat, a la carretera de Rubí. "Si no arriba al nivell de la Zona Hermètica, és perquè no hi ha prou espai, però ho pot fer en dues zones: a les Carpes i a Can Solà. A la zona de les Carpes el problema anirà a més i s'està creant una nova zona molt gran de botellon"

Davant d'aquesta situació, Jordi Grau reclama a l'Ajuntament de Sant Cugat "un seguiment seriós" de la zona perquè vegin "el que hi ha". Una situació, segons el responsable de Moon i Carpa, que "s'està escapant de les mans i anirà a més".

La necessitat d'oci nocturn

Per Joaquim Boadas és important que les poblacions d'un cert tamany disposin d'un espai d'oci nocturn, que permeti als joves del municipi divertir-se sense haver de desplaçar-se ni agafar el cotxe. "Cada zona ha de tenir una oferta d'oci nocturn mínima", apunta.

Tot i això, reconeix que "tota massificació és dolenta, perquè comporta massa afluència de públic i s'acaba morint d'èxit". Com a mostra, l'esmentada Zona Hermètica de Sabadell.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem