Sant Cugat puja l'impost de les plusvàlues fins al 30%

PP i Ciutadans es mostren contraris a l'augment, mentre que ERC-MES i PDeCAT-Demòcrates justifiquen que els diners recaptats serviran per mitigar l'impacte del tribut metropolità

El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès ha aprovat inicialment l'augment del tipus impositiu de les plusvàlues, que passarà del 29% al 30%. L'impost de plusvàlues, que paga un propietari quan ven un immoble, grava l'increment de valor que ha experimentat un terreny durant el temps que una persona ha estat propietària d'un pis, local o terreny o qualsevol immoble de naturalesa urbana.

Aquest increment és fruït de l'acord pressupostari entre el govern del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES. Els diners de més que recaptarà l'Ajuntament es destinaran, en part, a bonificar el tribut metropolità que els santcugatencs hauran de pagar per l'entrada a les tarifes de la zona 1 del transport públic.

La pujada s'ha aprovat amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC; les abstencions de PSC i ICV-EUiA i els vots contraris de PP i Ciutadans.

"Totalment en contra de la pujada"

"Estem totalment en contra d'aquesta pujada del tipus impositu. Veníem d'unes plusvàlues molt altes", ha denunciat el regidor del PP, Álvaro Benejam, que a més ha criticat que l'Ajuntament hagi cobrat "durant molt temps" aquest impost a propietaris quan el valor del seu immoble havia caigut. 

Des de Ciutadans, el regidor Sergio Blázquez també s'ha mostrat contrari a la pujada i ha recordat que a Sant Cugat ja es paga "l'IBI més car de tot Catalunya" i que ara hi ha "l'espasa de Damòcles" del tribut metropolità. "Estem convençuts que el PdeCAT no ho volia fer, és el preu que ha pagat per l'acord amb ERC-MES", ha emfatitzat.

"Les plusvàlues són un impost antiespeculació i té tot el sentit", ha argumentat el regidor d'Economia, Carles Brugarolas. Sobre el cobrament de plusvàlues a persones que venen un immoble amb pèrdua de valor, Brugarolas ha responsabilitzat al govern espanyol de no haver modificat la llei per clarificar que aquests propietaris en queden exempts. Un argument que no compartia Benejam, que ha afirmat que la sentència del Tribunal Constitucional ja ho deixa clar.

"A mi em preocupen molt els impostos que paguem"

"A mi em preocupen molt els impostos que paguem, però el problema és que 2 de cada 5 euros que paguem se'n van i no tornen i la correlació entre impostos i serveis és pèssima", ha denunciat el regidor d'Economia.

"Aquesta pujada serveix per alguna cosa, se suposa que la generació d'ingressos serveix per fer altres activitats. Els diners d'aquesta pujada són per reduir l'impacte del tribut metropolità sobre l'IBI, o l'eliminació de barreres arquitectòniques", ha justificat el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. En aquest sentit, el regidor socialista Pere Soler ha criticat que l'Ajuntament bonifiqui el tribut metropolità i que això ho hauria de fer l'Àrea Metropolitana.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem