El govern espera poder tornar a licitar les obres de la Mirada el mes vinent

AIxí ho ha explicat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà Francesc Duch en el ple de febrer

El govern confia desencallar el projecte de la Mirada, durant el proper ple municipal del mes de març, i tornar a licitar les obres. Així ho ha explicat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch (ERC), en el ple de febrer, després que el concurs per a la construcció de l'escola quedés desert perquè cap empresa es va presentar per optar al projecte, que tenia un cost de 8,4 milions d'euros. L'Ajuntament va argumentar en aquell moment que l'augment d'alguns materials de construcció havia fet que les empreses veiessin inviable fer-se càrrec de la construcció de l'escola. 

Més info: La Mirada parada, de moment: cap empresa es presenta al concurs per a la construcció

D'aquesta manera, el ple ha hagut de declarar desert el concurs pel projecte de la Mirada per tal de licitar de nou les obres. Duch ha explicat, en la seva intervenció al ple, que han enquestat les empreses que s'havien interessat per saber el motiu pel qual no s'havien acabat presenten per a la construcció, i així, l'Ajuntament ha constatat que l'augment dels costos de construcció i de les matèries primeres, com l'alumini i la fusta havia estat un dels motiu. El regidor de Junts, Joan Puigdomènech, ha preguntat quines garanties té el govern de què si es licita de nou el mateix projecte es presentaran empreses, a la qual cosa Duch ha respost que les empreses enquestades han assegurat que si els preus es modifiquen. Així, ara per ara, el govern està treballant per modificar el projecte per tal d'adequar els costos i que no superin el 20% del projecte inicial, condició sine qua non perquè no s'hagi de redactar un nou porjecte i començar tot el procés de nou.

El recurs de l'ADENC

En paral·lel, l'ajuntament presentarà un recurs contra el recurs presentat per l'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), que reclamava aturar la licitació per "una sèrie d'irregularitats jurídiques" en el procediment. Així, el consistori al·lega que ADENC no és part implicada en el procés de licitació i, per tant, no està legitimada per presentar un recurs contra aquest procés.

Més info: Adenc denuncia "irregularitats" en el procés de licitació de La Mirada

Història de la Mirada 

L'Escola La Mirada es va posar en marxa en mòduls prefabricats el 2016. Des de llavors, s'han incomplert compromisos i calendaris, generant molta indignació i preocupació entre les famílies. La comunitat educativa de La Mirada s'ha manifestat en diverses ocasions per denunciar la seva situació. L'anterior govern de Convergència va situar la posada en marxa de l'edifici definitiu pel 2019, cosa que mai es va complir.

Amb l'entrada del tripartit, l'alcaldessa Mireia Ingla va anunciar que s'havia trobat un informe negatiu de Protecció Civil que impedia la construcció de l'escola a la ubicació prevista, per la proximitat amb les vies del tren, i va assenyalar l'anterior gover per "una errada monumental". Així, es va haver de refer el projecte i reiniciar els tràmits urbanístics. La nova data que va donar va ser que l'edifici estaria llest per l'inici del curs 2023-2024..

Però a principis de novembre, es va conèixer un nou retard, que l'equip de govern actual va atribuir a "l'envergadura del projecte". La nova data que es va anunciar va ser pel gener de 2024.

Tota aquesta història ha provocat la indignació i malestar de les famílies, algunes de les quals podran veure com els seus fills han estudiat tota l'etapa de primària en mòduls prefabricats. Després de l'últim anunci, l'Associació de Famílies d'Alumnes va organitzar tota una setmana de mobilitzacions per denunciar les mancances que patien actualment, com la falta d'espai o d'equipaments com gimnàs i biblioteca.

La demanda ecologista

A banda dels retards acumulats, el projecte de construcció de La Mirada s'ha trobat amb alguna oposició. Una d'elles és la de col·lectius ecologistes, que denuncien que la ubicació final de l'escola provocarà un impacte ambiental "irreperable" al Bosc de Volpelleres. L'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura i la Plataforma SOS Bosc Volpelleres van presentar un recurs contenciós amb l'objectiu de frenar la construcció de l'escola. Un recurs que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que pot acabar afectant també el calendari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem