El Tribut Metropolità i La Mirada centren l'audiència pública del ple

El descontentament veïnal amb el nou tribut ha generat controvèrsia durant la sessió plenària

El malestar pel nou tribut metropolità entre veïns i comerciants de Sant Cugat del Vallès s'ha fet palès durant l'Audiència Pública del ple municipal d'aquest dilluns, 18 de novembre. I és que han estat molts els santcugatencs i santcugatenques que han acudit al torn de participació per plantejar els seus dubtes i queixes respecte d'aquest impost que s'ha aplicat recentment.

Més info: El Tribut Metropolità confronta el Ple municipal

Tant ha estat així que, si bé la sessió estava prevista, com és habitual, a les 20 hores, mitja hora abans ja no s'hi cabia a la sala, fet que ha obligat a obrir la porta corredissa per donar cabuda a totes les persones que hi volien accedir.

Inicialment, i en representació de tots ells, ha intervingut Toni Gual, qui ha començat la intervenció dient que "estem cansats de tants impostos" i "venim a dir prou, perquè no en podem assumir més". Com ha detallat, "quan ens poseu una nova pressió fiscal, els diners els hem de treure d'algun lloc, i això suposa des de deixar d'anar a sopar fins a serveis bàsics, i en el cas dels comerciants, donar pitjors condicions laborals als treballadors, haver d'acomiadar gent i, fins i tot, haver de tancar".

Dit això, ha recordat als representants municipals que "el que viviu aquí és com un somni, un regal que us hem fet els veïns de Sant Cugat", i els ha instat a "gestionar millor els recursos".

Tot seguit, i abans de rebre la resposta del consistori, han intervingut més veïns i veïnes que volien fer més preguntes respecte d'aquest tema. Així, s'han plantejat temes com que "el tribut marca un descompte del 60%, però és solament per aquest any, l'any que ve és valor íntegre el que s'haurà de pagar", o que "s'hauria de gravar les persones físiques, ja que les empreses no van en ferrocarril". També han demanat "qui ha votat aquesta llei, per saber a qui votar en les pròximes eleccions" o com pot ser que s'hagi retirat el recurs presentat per l'anterior govern "si és quelcom que ens perjudica". També qüestions relacionades amb el càlcul a l'hora de girar el rebut, i si el ganivet jurídic de l'Ajuntament està comprovant els rebuts per assegurar-se que el càlcul és correcte en cada cas, ja que "a Cerdanyola l'Ajuntament va veure que el 33% dels rebuts eren incorrectes", com ha assenyalat Mireia Gallego. Queixes també de les persones jubilades, per "pagar més" amb la tarifa plana que anteriorment.

La resposta l'ha donat el tinent d'alcalde Pere Soler, qui ha estat interromput en nombroses ocasions pels assistents, als quals l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha cridat a l'ordre en diferents ocasions.

Toni Gual durant la seva intervenció a l'audiència pública. FOTO: Yves Dimant

Toni Gual durant la seva intervenció a l'audiència pública. FOTO: Yves Dimant

"Depenem de l'AMB que es regeix per una Llei del Parlament de Catalunya que li atorga competències tributàries pel servei que presta", ha iniciat Soler, explicant el perquè es paga aquest tribut i detallant que "no serveix únicament per pagar el transport, sinó per finançar altres serveis de l'AMB", posant com a exemple inversions en plans d'ocupació o polítiques mediambientals.

També ha detallat que el càlcul es fa segons el cadastre per partir de la mateixa base que es feia ja a la resta de municipis. Una mesura aprovada pel Consell Metropolità "al qual l'Ajuntament de Sant Cugat no s'hi podia negar", ha dit.

Després de nombroses interrupcions per part dels assistents, que reclamaven torn de rèplica i poder expressar el seu malestar i les seves queixes i lamentaven que no se'ls permetés, alguns dels assistents han abandonat la sala.

Soler ha seguit responent a les diferents qüestions plantejades. Entre elles al fet que "no es pot fer un descompte del 100% en un impost que no posem nosaltres", assenyalant que "el que sí que pot fer l'Ajuntament són mesures que afavoreixin el comerç", entre altres, apuntant també que "el descompte del 60%, pel que tinc entès, serà la base del càlcul inicial, i queda descomptat per sempre".

Protesta d'un dels assistents pel preu de transport per als jubilats. FOTO: TOT Sant Cugat

Protesta d'un dels assistents pel preu de transport per als jubilats. FOTO: TOT Sant Cugat

Sobre la retirada del Contenciós presentat per l'anterior equip de govern, Soler ha dit que "inicialment, la valoració era de 4,2 milions d'euros a aportar, que va passar a ser de 6,9 milions, fet que va portar l'anterior govern a presentar el Contenciós", ha explicat, afegint que, després que el jutge determinés que no s'aplicarien mesures cautelars, "l'AMB estava disposada a tirar endavant el nou tribut per 6,9 milions, fet pel qual l'actual govern es va asseure a negociar, treien el Contenciós per negociar tornar al punt inicial de 4,2 milions d'euros".

Fetes aquestes explicacions, Soler ha apuntat que "com a govern, posarem en marxa un estudi de quines són les propostes que podem fer a l'AMB perquè siguin introduïdes a l'ordenança fiscal metropolitana", afegint que "estem oberts a escoltar a quin ens faci propostes per fer aquestes propostes per millorar l'ordenança metropolitana".

Igualment, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha admès que "el que no hem fet prou bé ha estat donar eines per facilitar-los les reclamacions i la informació a tots vostès", fet pel qual s'ha compromès a "demà mateix" treballar per crear "un millor canal de comunicació i per facilitar els tràmits".

Tot i la insistència per part dels presents de seguir intervenint al respecte, Ingla ha donat pas a la resta de paraules demanades per l'Audiència Pública, fet que ha indignat molts dels participants que deien que "no es respecta la llibertat d'expressió", o que "no ens escolta".

Representants de l'AFA La Mirada durant l'Audiència Pública. FOTO: TOT Sant Cugat

Representants de l'AFA La Mirada durant l'Audiència Pública. FOTO: TOT Sant Cugat

AFA La Mirada

Representants de l'AFA La Mirada també han intervingut de l'Audiència Pública per mostrar el seu malestar davant l'anunci que la construcció de l'escola s'endarrereix. Ho han fet després de protagonitzar prèviament una protesta a les portes del Consistori per mostrar el rebuig a l'anunci fet per l'Ajuntament.
"Ja n'hi ha prou. Volem el vostre compromís per solucionar el greuge comparatiu que pateixes els infants del centre", han reivindicat, demanant, entre altres, un pati cobert, cuina, menjador, gimnàs cobert i biblioteca per als alumnes de l'escola.

Mireia Ingla els ha respost emplaçant-los a la reunió convocada per aquest mateix dimarts per parlar d'aquest tema.

Més info: Famílies de La Mirada es manifesten davant de l'Ajuntament: "Ja n'hi ha prou!"

Més temes a l'audiència pública

Han estat nombroses les intervencions durant l'audiència pública del mes de novembre a Sant Cugat. M. Àngels Quadras ha demanat que es "reconsideri" el funcionament del Consell de Barri de la Floresta, mostrant el seu descontentament amb la presidència d'aquest.

Per la seva banda, el Sr. Baltasar ha posat sobre la taula el problema per acumulació d'aigua quan plou al carrer del Dos de Maig, entre els números 19 i 23, lamentant que "no s'informi els veïns de les accions fetes", fent referència a un nou embornal ubicat a la zona que "no ha servit per a res". José Gallardo, regidor de Serveis Urbans, ha admès que "la situació no és fàcil de solucionar", i l'ha emplaçat a mantenir una reunió.

Iolanda Rodríguez ha portat la seva reivindicació pel tracte rebut per la policia al ple, demanant "on posa que estigui prohibit menjar o accedir a l'edifici de l'Ajuntament sense haver de fer cap tràmit". La tinent d'alcaldia Núria Gibert li ha respost que "no està prohibit", però ha fet referència a la problemàtica existent des de fa temps, emplaçant a fer "un punt i a part" per solucionar la seva reivindicació sobre l'habitatge.

Hi ha hagut nombroses intervencions durant l'audiència pública. FOTO: TOT Sant Cugat

Hi ha hagut nombroses intervencions durant l'audiència pública. FOTO: TOT Sant Cugat

Beatriz Sancho, veïna de Can Barata, ha portat el seu malestar per la ubicació dels contenidors de reciclatge i compostatge a Can Barata. Com ha explicat, els té ubicats davant de casa, "bruts i en males condicions", cosa que fa que "sigui insuportable l'olor que s'ha d'aguantar" des de casa seva. José Gallardo li ha respost que "s'estudiarà" la problemàtica.

Per la seva banda, David Fabra, veí de Mira-sol, ha lamentat assabentar-se la vianantització de l'accés a l'escola Ciutat d'Alba pels mitjans de comunicació. Una queixa per la qual José Gallardo s'ha disculpat.

Finalment, el senyor Royo ha demanat que es trenqués el pacte de govern a Sant Cugat, com Ingla va reclamar el 16 d'octubre de 2017 a Mercè Conesa quan es va empresonar els Jordis. Ingla ha defensat el pacte en clau local, reivindicant-se com a alcaldessa independentista.

Més info: 5 mocions institucionals i 1 rebutjada durant el ple municipal

Més informació
 
Comentaris

Destaquem