L'arbrat de Sant Cugat i La Xesca centren el debat a la participació ciutadana

La ciutadania ha intervingut durant més d'una hora al Ple municipal de Sant Cugat celebrat aquest dilluns, 20 de febrer

La tala d'arbrat a l'Eixample Sud, la reivindicació de La Xesca perquè cap projecte es quedi sense espai, o la defensa del feminisme per part d'Hora Bruixa han centrat el debat ciutadà al Ple municipal del mes de febrer. Fins a vuit intervencions són les que han fet els santcugatencs al torn de participació ciutadana aquest 20 de febrer.

Marta Andreu ha parlat en nom dels veïns de l'Eixample Sud en defensa dels arbres que hi ha al barri. "Supliquem que demà al matí no vagin a talar-los, com ens han dit que faran", ha demanat, apuntant que "ens estan tallant els arbres del barri que és el millor que té". Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha recordat que "la ciutat té un Pla Director de l'Arbrat que defineix les necessitats del conjunt de la ciutadania", i ha recordat que "a l'Eixample hi ha un problema de mobilitat de les persones" refermant-se en què "podem valorar la seva proposta, però no els garantim aturar el projecte", ja que "prima el benestar de les persones".

D'altra banda, Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, ha parlat en nom dels treballadors del transport públic de Sant Cugat en relació a la nova ordenança de tinença d'animals de la ciutat, de la que avui se n'ha fet l'aprovació inicial. Una ordenança que contempla que els gossos puguin pujar als busos urbans. "És una norma que crea un conflicte on no n'hi havia", ha apuntat, destacant que "hi ha persones amb al·lèrgies o es poden generar molèsties per vòmits per mareig", ha destacat entre altres motius. Igualment, ha remarcat que el decàleg de bones pràctiques de l'ATM contempla únicament l'accés de gossos pigall.

Davant aquesta situació, Margineda ha demanat que es repensi aquesta opció, obrint el debat a la ciutadania. Un debat que Joan Puigdomènec, regidor de Medi Ambient, ha apuntat que està obert. "Es tracta d'una aprovació inicial, i la proposta ha estat participativa. Es contemplarà aquesta proposta", ha clos.

El Ple municipal de febrer en imatges.

Intervencions de santcugatencs durant el ple municipal de febrer FOTO: Artur Ribera

El torn de participació ciutadana també ha comptat amb membres de La Xesca, el col·lectiu de joves que ha ocupat el local de l'avinguda de Cerdanyola per convertir-lo en un espai autogestionat. En la seva intervenció, han presentat la campanya "Ni edificis buits, ni projectes sense espai", reivindicant espais al servei de la ciutadania i autogestionats com a "alternativa per aconseguir un altre model de ciutat". La resposta li ha donat l'alcaldessa, Mercè Conesa, recordant la seva oposició a l'ocupació. "Estem en una ciutat equilibrada i amb un model que a mi m'agrada. Respectin els que ens hem esforçat a aconseguir-ho, i a qui la gent ens ha fet confiança amb els seus vots", ha sentenciat.

D'altra banda, el col·lectiu Hora Bruixa han lamentat que no hagi prosperat la moció per declarar Sant Cugat una ciutat lliure de violència masclista. "Lamentem que l'hagin tirat enrere dient que a Sant Cugat no hi ha casos" demanant més mesures preventives per solucionar-ho. Mercè Conesa ha defensat la feina feta per la ciutat en aquest sentit. "Moltes dones vam treballar i hem treballat per crear un protocol d'actuació a la ciutat per combatre aquests casos", i ha lamentat que "no el valorin". "Per cada dona que pateix a Sant Cugat, patim totes", ha lamentat, criticant que és "és molt fàcil vist des de la barrera, però nosaltres les acompanyem. Posem-hi seny".

Marta Andreu defensat l'arbrat de l'eixample  FOTO: Artur Ribera

Durant el torn de participació ciutadana hi ha hagut més intervencions. La Sra. Palacios ha remarcat la dificultat de pas dels serveis d'emergència a la plaça de Lluís Millet per culpa de les terrasses dels bars. Conesa li ha replicat que s'ha mirat i s'ha fet canviar, i que davant el fet que "no s'està fent cas, es procedirà a sancionar". Igualment, la Sra. Palacios ha reclamat saber quantes denúncies per incivisme es posen a Sant Cugat, i ha demanat saber qui signa la carta que l'acusa de crear mala maror.

La Sra. Quadras ha demanat que no es quedi ningú sense alfabetitzar a Sant Cugat, i que s'informi la gent gran sobre l'IBI a la declaració de la renda. El Sr. Eduardo Ruiz ha demanat que "se'n recordin" dels problemes de transport, aigua i mobilitat a Can Barata. Per la seva part, el senyor Cens ha convidat a escoltar totes les opcions en l'assumpte del referèndum de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem