Més d'un miler de persones es manifesten contra el tancament de Delphi

Treballadors, familiars i extreballadors de Delphi han recorregut els carrers principals de Sant Cugat per reivindicar que no es tanqui la planta de Delphi a Sant Cugat

Sota el lema 'Contra el tancament de Condiesel, Lucas i Dephi; contra la deslocalització i per un treball digne' i vestits de groc, més de mil persones, entre treballadors, familiars, extreballadors i altres ciutadans, han recorregut els principals carrers de Sant Cugat, aquest dissabte,16 d'abril.

La manifestació ha començat a la porta de l'empresa i ha posat punt final a la plaça de la Vila, on el president del comitè d'empresa, José Antonio Morán, ha llegit un manifest per reivindicar que "Delphi és una planta històrica del poble, i per l'avarícia d'una multinacional la volen tancar. Díem avarícia perquè no hi ha cap motiu per aquest tancament. La planta és rentable, diguin el que diguin i ho podem demostrar". Morán, a més, ha volgut demanar a les administracions que lluitin més per evitar la fuga d'empreses i ha recordat que hi ha "possibilitats reals per mantenir oberta la planta i això cal aconseguir-ho".

Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Economia, Empresa, Ocupació i Recursos Humans, Carles Brugarolas, que ha rebut als representants del comitè d'empresa de Delphi, ha volgut "felicitar, la capacitat de mobilització i l'actitud que estan tenint en aquest procés. Nosaltres ho compartim amb ells, fa molt temps que estem treballant amb el comitè d'empresa i amb altres administracions per plantejar el millor escenari possible".

Moment de la manifestació FOTO: Eulàlia Àlvarez

Brugarolas ha recordat que "l'any passat l'alcaldessa, Mercè Conesa, ja va viatjar a París per reunir-se amb la direcció mundial de la companyia i que abans que plantegés el calendari del tancament, el Consistori, de forma unànime, va apostar per demanar a l'empresa que mantingués l'activitat, i, que en tot cas, refermar que els usos d'aquesta planta es mantindrien industrials i que no hi hauria possibilitat que ningú generés plusvàlues immobiliàries a través d'una deslocalització. Tot el Consistori està a favor dels treballadors". A Delphi li demanem flexibilitat i que faciliti el procés de trobada entre la companyia i possibles reindustrialitzadors per preservar el màxim de llocs de treball amb les millors condicions possibles i activitats industrials. El nostre paper és demanar que l'acord que potser estaria a prop, es produeixi". 

Un acord que podria estar a prop després que es conegués l'interès de quatre empreses en formar una societat per reindustrialitzar la planta, però que tal com ha recordat Brugarolas "el calendari de l'ERO l'ha de fer possible. I la companyia no ho està fent". En aquest sentit, Morán ha volgut destacar que "en cas que es faci real la reindustrialització de la planta, els treballadors volen un treball digne".

De fet, quan falten 15 dies perquè finalitzi el procés de negociació de l'ERO, la companyia ja ha donat a conèixer que al maig hi haurà un excedent de 80 persones, al juliol de més de 100 i ha avançat el tancament a l'octubre, i no al desembre com s'havia dit inicialment. El tancament de Delphi significaria la pèrdua de 540 llocs de feina de treballadors directes de la companyia i més de 160 treballadors subcontractats.

ERO o reindustrialització?

Membres del comitè amb Carles Brugarolas, Joana Barbany, Gustau Folch, Èric Gómez i Pere Soler FOTO: Mireia Puente

El procés de negociació entre treballadors i direcció està girant sobre dos eixos principals: la reindustrialització i l'aplicació de l'ERO. En el primer cas, Delphi està encara en contacte amb les empreses que es van interessar per adquirir la planta i mantenir part dels llocs de treball, tot i que encara no hi ha cap oferta vinculant. L'objectiu marcat era arribar a un acord abans del maig, ja que és quan comencen els excedents. "És difícil però no impossible", ha reconegut Morán, que ha tornat a insistir en la poca flexibilitat mostrada per Delphi.

 

I és que les peticions a Delphi de donar més temps i no aplicar l'ERO a partir del maig ni avançar el tancament s'han anat succeïnt. Més enllà dels treballadors, tant l'Ajuntament de Sant Cugat com la Generalitat han lamentat l'actitud de la companyia.

 

Segons ha informat Morán al TOT, des de fa una setmana hi ha a Sant Cugat els màxims representants de Delphi Europa, que estan negociant directament amb les companyies interessades per arribar a un acord.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem