Llum verda al crèdit de Promusa per comprar habitatge social

L'empresa municipal d'habitatge de Sant Cugat demanarà un crèdit de 400.000 euros per adquirir habitatge social

El Ple Municipal de Sant Cugat ha donat llum verda a l'empresa municipal d'habitatge Promusa per sol·licitar un crèdit de 400.000 euros per la compra de pisos i destinar-los a lloguer social. La mesura ha estat aprovada amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC; l'abstenció del PP i el vot contrari de Ciutadans. El crèdit serà a través de l'Institut Català de Finances i compta amb avantatges en les condicions d'interessos i terminis.

Promusa destinarà els diners per adquirir habitatges, siguin de privats o públics de la Generalitat, per destinar-los al lloguer protegit.  La compra serà per tanteig i retracte i es podrà destinar 80.000 euros per la compra de cada unitat. És a dir, els 400.000 euros serviran per adquirir, com a mínim, sis pisos. El tanteig i retracte consisteix en què l'Ajuntament o Promusa té la prioritat de compra davant d'un privat. Tot plegat per intentar augmentar el parc d'habitatge públic de lloguer protegit en una de les ciutats més cares de l'Estat espanyol.

Més info: El repte de l’habitatge: com evitar l’efecte expulsió

"Amb el problema habitacional tan gran que tenim, celebrem aquestes decisions", ha destacat la regidora de la CUP-PC, Núria Gibert.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans Munia Fernández-Jordán ha argumentat el seu vot negatiu pels dubtes que li genera la gestió de Promusa. "Fa temps que no ens podem assabentar del que passa a Promusa. Tots els grups vam demanar la dimssió del gerent. No entenem les operacions de Promusa i per això votarem en contra", ha explicat. Una posició que han criticat els regidors Ferran Villaseñor (ERC-MES) i Pere Soler (PSC) i la mateixa alcaldessa, Carmela Fortuny, que han demanat no barrejar aquestes qüestions amb la demanda d'un crèdit per obtenir més habitatge.

Des del PP, Álvaro Benejam, tot i compartir la necessitat de dotar més finançament a Promusa per la compra de pisos i destinar-los a lloguer social, ha explicat l'abstenció per no compartir la gestió i el funcionament de l'empresa municipal d'habitatge.

Augment d'habitatge protegit

El 2018, l'Ajuntament va declarar Sant Cugat com a àrea de “tanteig i retracte”. A través d’aquesta fórmula jurídica es demanarà als promotors urbanístics que un 30% dels nous habitatges que es construeixin a la ciutat siguin protegits, ja siguin de venda o de lloguer.

En cas que el promotor no faci cas d’aquesta recomanació l’Ajuntament podrà fer ús del seu dret a “tanteig i retracte”, que li dóna prioritat de compra davant d’un privat. En aquest cas, per tant, l’Ajuntament podria comprar els solars que es vulguin desenvolupar urbanísticament i construir –a través de l’empresa municipal Promusa- les noves promocions d’habitatges per assegurar-se que el 30% es destina a lloguer protegit.

Així mateix, l’Ajuntament també es reserva el dret d’aplicar el “tanteig i retracte” quan es produeixi la compra d’un bloc sencer de pisos per part d’un únic inversor. En aquest cas podria adquirir el 30% de l’immoble per destinar els habitatges a lloguer protegit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem