Així és un rebut del nou Tribut Metropolità

El Tribut Metropolità serveix per finançar l'Àrea Metropilitana i, entre altres, per l'entrada les tarifes de la zona 1

Els santcugatencs que són propietaris d'un immoble van començar a rebre el mes d'octubre el nou Tribut Metropolità, que cobra l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Es tracta d'un nou impost que serveix per financiar les despeses de l'AMB i, entre altres, l'entrada a les tarifes de la zona 1 del transport.

El rebut arriba als santcugatencs directament de l'Àrea Metropolitana per correu ordinari i especifica la quanitat a abonar, així com el termini de pagament. Si es paga abans del 16 de desembre hi ha una petita reducció. El pagament es pot fer a través de diverses entitats financeres o amb targeta bancària al portal de l'AMB.

Més info: Sant Cugat i l'AMB arriben a un acord pel nou Tribut Metropolità

L'entrada en vigor del tribut ha generat protestes de ciutadans de Sant Cugat.

Més info: El Tribut Metropolità i La Mirada centren l'audiència pública del ple

 

El càlcul

El Tribut Metropolità es calcula a partir del valor cadastral dels immobles. Aquest valor se li ha d'aplicar el tipus impositiu (0,160%). La xifra resultant és la quota que s'haura de pagar, tot i que s'aplica una bonificació del 60% en tots els casos. La bonificació s'aplica el primer any, segons les ordenances de l'Àrea Metropolitana.

Pots consultar el valor cadastral de l'immoble en aquest enllaç. Un cop el tinguis, pots calcular quant hauràs de pagar seguint aquesta fórmula:

valor cadastral x 0,160 / 100 = quota íntegra

A la quota íntegra se li ha d'aplicar la bonificació del 60% el primer any

El rebut

Aquest és un exemple del rebut del Tribut Metropolità d'un santcugatenc. En aquest cas, per un valor cadastral de 140.000 euros ha de pagar una factura de 80 euros (224 euros si no hi hagués la bonificació). Existeixen bonificacions per famílies nombroses que no superin uns ingressos de 30.000 euros.

Estaran exemptes del pagament del tribut totes aquelles finques residencials que tinguin un valor cadastral inferior a 45.389 euros i que siguin utilitzades per a la primera residència del propietari.

tribut metropolita amb sant cugat

 

De què serveix?

El Tribut metropolità finança les actuacions necessàries per que impulsa l'Àrea Metropolitana en els 36 municipis que en formen part. Fins ara, el tribut el pagaven només divuit municipis però a partir d'aquest 2020 el paguen tots, Sant Cugat entre ells. La previsió és que els santcugatencs aportin un total de 4,2 milions d'euros.

De què serveixen els diners?

  • En l'àmbit mediambiental contribueix en la preservació d'espais naturals com la serra de Collserola, així com en les actuacions de recuperació i regeneració dels rius Besòs i Llobregat i en la gestió i manteniment dels 30 km de platges metropolitanes, de Castelldefels a Montgat, i en el manteniment integral de la xarxa de 51 parcs metropolitans juntament amb les rondes de Barcelona com a element bàsic de la xarxa viària metropolitana.
  • En matèria de mobilitat contribueix a mantenir la xarxa de metro i autobusos. Especialment, serveix per mantenir un sistema tarifari de zona 1 entre els 36 municipis de l'AMB.

Debat sobre el tribut

El nou impost metropolità ha provocat les queixes de santcugatencs. A més, ha enfrontat els partits del govern amb l'oposició de Junts per Sant Cugat i Ciutadans.

"Tenim una actitud col·laborativa, ens sentim metropolitans, hem de gaudir dels serveis, però a la vegada ser corresponsables de l'AMB", va argumentar el tinent d'alcalde Pere Soler per justificar el nou tribut. Segons el govern, van aconseguir un "càlcul a la baixa" de l'impost que va fer reduir el que hauran de pagar els santcugatencs. Un acord amb l'AMB que es va arribar després de retirar el contenciós-administratiu plantejat per l'anterior govern del PDeCAT (ara Junts per Sant Cugat).

Més info: Sant Cugat aconsegueix un càlcul a la baixa del Tribut Metropolità

Des de Junts per Sant Cugat s'han oposat reiteradament a la forma com està definit aquest tribut, que consideren un "nyap" que provoca "desigualtat" entre municipis i entre veïns de la mateixa ciutat. "Si fas allò que diu l'ordenança, dona lloc a resultats inacceptables: béns immobles del mateix valor poden pagar el triple que un altre", assegurava el regidor Carles Brugarolas. És per això que el partit va demanar reprendre el contenciós i demanar al jutge la suspensió cautelar del cobrament de l'impost.

Més info: Junts per Sant Cugat vol aturar la "imposició" del Tribut Metropolità

Més informació
 
Comentaris (8)
Maria Fa 23 dies
A esplugyes fa anys que el paguem
IG Fa 25 dies
És un tribut que molesta? Està clar, en la nostra societat on ningú vol pagar per a res i tenir-ho tot... Però era evident que això tard o d'hora s'hauria de pagar, que s'ha fet de manera poc clara? Segur que sí. Però si vols viure en societat... a pagar impostos, taxes i contribucions, i, òbviament, no té cap sentit dir: "jo no faig servir els FGC i no vull pagar", sempre hi han alternatives on anar a viure.
Charles Rizo Fa 25 dies
Resulta que el regidor responsabqle de que se aixi retidad el contencios es Pere Soler, (regidor per part del Psc), y la AMB esta governada en mayoria pel PSC,... aquet personatje a venut als ciutadans de Sant Cugat, si tinguesi dignitat dimitiria avuy mateix, jun am tot el actual govern,
Carlesrizo Rizo Fa 25 dies
Aquet govern ha trait a la ciutadania de Santiago Cugat, tindrian que fer una plataforma perque ningu pagui aquet impost ademes de demana la dimisio de la alcaldesa y de tot el equip de govern, aixo es un pasta de partit,, la ambassador esta govern Adam pel psc,
Rafa Fa 25 dies
I si no el vull pagar...?
Rafa Fa 25 dies
I si no el vull pagar...?
Imma Fa 25 dies
Aquest tribut no es correspon amb la realitat, el billet transport no es paga per el valor catastral sino per persona, tots paguen el mateix independentment de la renta, per tant hauria de ser una taxa fixa per persona empadronada.
Josep C. Vergés Fa 25 dies
Aquest és el tribut que paguem tots a Sant Cugat perquè ERC governi de la mà dels carcellers de Catalunya, els socialistes que manen a l'Area Metropolitana