L'Hospital General de Catalunya divideix el Ple

La sortida del centre sanitari de la xarxa pública de Salut ha ocupat diferents moments del ple santcugatenc

Crònica del ple municipal

Set hores justes, comptant el torn de participació ciutadana, ha durat el ple d'octubre, des de les 18:30 de la tarda fins a les 01:30 de la matinada. El ple ha tractat 16 mocions en total, una de les quals ha estat entrada d'urgència a l'ordre del dia, la moció de la CUP-PC que demanava suport per al regidor de Vic acusat de sedició. Tot i això, regidors del consistori, inclosos els representants convergents, no han acceptat la urgència d'una moció a instàncies d'ERC-MES que ocupava la proposta del conseller de Salut, Toni Comin, de comprar l'Hospital General de Catalunya (HGC) perquè sigui el centre de referència públic que doni cobertura a Sant Cugat.

Així, el tema de l'Hospital General ha estat tractat fins en tres ocasions durant aquest plenari. La primera en el torn de precs i preguntes en el qual representants dels sindicats dels treballadors del centre sanitari han intervingut i han entregat 4.500 signatures a l'alcaldessa, Mercè Conesa, amb les quals volen parar la sortida de l'HGC del sistema públic de Salut. La segona vegada que el ple ha tractat la mateixa problemàtica ha estat quan ERC-MES ha demanat entrar aquesta moció d'urgència, després de l'anunci del conseller Comín, i la tercera vegada ha estat en en el torn de les mocions, ja que tot i no incorporar aquesta moció d'urgència, l'ordre del dia ja comptava amb un text signat per Convergència, Ciutadans i PP que demanava precisament el que demanen els treballadors: no excloure l'HGC de la xarxa pública. Aquesta moció comptava amb una esmena a la totalitat que havia presentat ERC-MES. Les dues propostes eren anteriors a l'anunci de Salut divendres passat.

Així el Ple de Sant Cugat ha aprovat una moció per instar a la Generalitat que retiri la proposta d'excloure l'HGC del sistema públic. Tot i l'aprovació d'aquesta moció i els enfrontaments amb els diferents grups polítics per aquest tema, no hi ha hagut cap grup dels proposants de la moció que hagi entrat a valorar obertament si és una bona opció la compra de l'HGC per part de la Generalitat. Això, sí tots han assegurat que les formes del conseller no són les adequades.

Més mocions

Defranc (Regidor no adscrit)

Una altra de les mocions que ha aixecat polseguera, i no ha estat per la seva temàtica, perquè ha acabat aprovada per àmplia majoria ha estat la proposta del regidor no adscrit per crear a Sant Cugat un refugi d'animals. Els regidors del PP, PSC, ICV-EUiA i de la CUP-PC han explicat que no entraran a debatre les mocions del regidor Dimitri Defranc ja que no el consideren legitimat per estar al ple per haver abandonat el seu grup municipal, en aquest mateix sentit s'ha manifestat ERC-MES, però el grup ha dit que en aquesta ocasió, els animals estan per sobre de tot.


Dimitri Defranc s'ha defensat i ha dit que ell seguirà treballant per Sant Cugat i que d'alguna manera o altre el poble el va votar. Per la seva banda la CUP-PC, grup del qual Defranc formava part, ja ha anunciat que votarà en contra de totes les mocions del regidor no adscrit, però que s'encarregarien de presentar les propostes que puguin interessar als santcugatencs.

Entre altres propostes, el ple ha aprovat també rebutjar les pràctiques militars a Collserola, donar suport al procés de pau de Colòmbia, demanar l'absolució dels 27 acusats per desordre públic a la UAB, la proposta de reclamar que les vies del Vallès siguin de titularitat catalana, estudiar la unió de Sant Cugat a la RED INNPULSO i una moció que impulsa que els ciutadans puguin saber si les seves hipoteques són titulitzades, a més del suport al regidor de Vic.

Pla de Seguretat i Ordenances

En aquest ple també s'ha donat compta del nou pla local de Seguretat, i s'ha fet un primer pas per aprovar les ordenances fiscals de cara el 2017. 

3 mocions institucionals

 La Melé Gegant va ser una de les activitats celebrades a Sant Cugat per la Marató 2015 FOTO: Lali Puig

El ple d'aquest octubre també ha aprovat tres mocions institucionals. La primera vol impulsar la commemoració dels 100 anys de l'arribada del ferrocarril a Sant Cugat. El segon text impulsarà contractar l'electricitat de les instal·lacions municipals amb energia 100% renovable, de foment del canvi energètic al municipi i de lluita contra la pobresa energètica. El tercer text que ha entrat a l'ordre del dia com a text institucional ha estat la proposta que vol impulsar el Pla Estratègic per a l'Escola d'Art i Disseny.


A més, una altra moció ha estat aprovada per unanimitat, en aquest cas un text de suport a la iniciativa solidària de TV3 de la Marató.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem