L'Ajuntament podrà adquirir terrenys privats si no es destina un 30% a habitatge protegit

L'Ajuntament refà la normativa urbanística que ha de permetre la compra de solars privats per fer-hi un 30% d'habitatge protegit

El Ple Municipal ha hagut d'aprovar de nou la normativa urbanística que permetrà a l'Ajuntament de Sant Cugat adquirir terrenys privats si els promotors no destinen el 30% de les noves construccions a habitatge protegit. La Comissió d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana va deixar en suspens l'expedient inicial de l'Ajuntament, elaborat durant el mandat passat, per dues qüestions tècniques ja modificades.

Es tracta del tanteig i retracte, que s'emmarca en l'estratègia de l'Ajuntament per augmentar el parc públic d'habitatge. El Consistori recomana als promotors privats que desenvolupin una nova promoció d'habitatge, que destinin un 30% a pisos amb preus de protecció oficial. En cas de no seguir la petició, l'Ajuntament podrà aplicar el dret a tanteig i retracte per adquirir el terreny i desenvolupar des de l'administració la construcció dels habitatges, garantint que un 30% serà de protecció oficial.

Més info: Pas endavant perquè el 30% dels nous habitatges siguin protegits

 

El govern municipal disposarà de 4 milions d'euros per tal de fer les adquisicions que consideri necessàries. "No obliguem als promotors a fer el 30% d'habitatge protegit, però els hi recomanem. Si no estan d'acord, l'Ajuntament tindrà l'opció de fer la compra del sòl i desenvolupar la promoció, amb un 30% d'habitatge públic", explica Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà. Duch ha reconegut que els hi agradaria poder anar més enllà, però que serà una primera eina per fer front a la problemàtica de l'habitatge.

El 70% restant es posaria al mercat lliure i serviria per finançar la part protegida. La mesura podria estar en vigor en tres o quatre mesos. El tanteig i retracte també està previst per edificis ja construïts i que siguin venuts.

El regidor de Junts per Sant Cugat Joan Puigdomènech ha mostrat la seva satisfacció perquè la normativa tiri endavant i ha recordat que es va treballar durant el passat mandat, quan el PDeCAT governava.

Front per l'habitatge

La normativa del tanteig i retracte es va redactar inicialment durant el passat mandat i va rebre el suport de PDeCAT, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC. La CUP no va votar-hi a favor perquè ho considerava poc ambiciós.

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat ja va es comprometre que el 50% de les promocions de les zones de nou creixement, com Can Fontanals i l'entorn de la Boehringer a Can Mates, també siguin d'habitatge protegit de lloguer. Una mesura també impulsada durant el darrer mandat.

Més info: El Govern local destinarà mínim 16 milions d'euros a l'habitatge

El nou govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP es va comprometre a incrementar l'inversió en habitatge públic fins als 16 milions durant els quatre anys de mandat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem