L'Any Espriu

A quatre dies celebràvem l'Any Calders i ara, tot just encetat aquest 2013 de les nostres penes, apareix, com qui no vol la cosa, el centenari del naixement de Salvador Espriu

Ahir dimecres al Palau de la Música es va donar el tret de sortida a aquest any dedicat a l'escriptor que ens ve com anell al dit en la situació actual. Home auster, introspectiu i de poques i sàvies paraules, possiblement sigui el gran poeta-profeta cívic que li convé en aquests moments històrics recordar al nostre país. Un home que va ser exemple de resistència durant el franquisme i exemple ètic durant la transició. Com la seva Antígona no va dubtar a desobeir les lleis de Creont si aquestes li semblaven injustes, i quan el dictador va fer unes declaracions rebaixant la nostra llengua a la categoria de dialecte, Espriu va escriure la Primera història d'Esther, aquest autèntic monument a la llengua i a la pàtria. Les paraules adreçades a Sepharad-Espanya no poden ser avui més actuals: "Escolta Shefarat els homes no poden ser sinó són lliures. I cridi la veu de tot el poble. Amén" i ressonen vives avui com l'adéu a Espanya maragallià i com un clam de llibertat", dels qui enyorem una terra "neta i noble, culta, lliure, desvetllada i feliç".

El mite de Sinera (el poble d'Arenys i el seu cementiri ) que tan bé va plasmar el dramaturg Ricard Salvat en el seu muntatge Ronda de mort a Sinera (amb un cartell del pioner i gran grafista santcugatenc Pla-Narbona) podria ser una bona ocasió per rendir un doble homenatge al poeta i a l'home de teatre traspassat no fa massa. Sant Cugat que tantes vegades ha mostrat l'estima pels seus artistes i homes de lletres segur que té moltes coses a dir en aquest gran homenatge del país al nostre gran poeta cívic. De fet, ja s'està gestant una comissió ciutadana a la ciutat per aglutinar els actes de l'Any Espriu.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem