Multes al botellot

En les últimes setmanes ha sortit la notícia que l’Ajuntament estudia la manera d’eliminar el 'botellón', pràctica pel que es veu ben extesa pel públic que s’aplega a la zona d’oci de Can Solà abans d’entrar a les discoteques. Vull posar sobre la taula dues coses: per què es busca acabar amb el botellot i si la manera més eficient per fer-ho és a cop de multa?

Sobre la primera qüestió, se’m plantegen uns quants dubtes:
Es busca acabar amb el botellot per dismunir el consum d’alcohol entre els joves? Crec que aquest no deu ser el motiu ja que és evident que, malgrat no agradi (i per desgràcia d’alguns), ho seguiran fent a casa seva, en un altre zona menys controlada o, fet a la llei fet a la trampa, dins el mateix cotxe a la zona de Can Solà.

Es busca conscienciar al jove que sense alcohol també hi ha festa i que un consum desmesurat pot tenir efectes negatius per la salut? És probable que aquest sigui el motiu, però com hem dit, els joves seguiran fent-ho a un altre lloc. El que caldria és fer una forta campanya de conscienciació i treballar-ho a nivell pedagògic.

Es busca acabar amb la brutícia de la zona un cop s’acaba la festa? Aquest argument probablement té més pes ja que per l’Ajuntament ha de suposar un cost que durant el cap de setmana s’hagi de netejar una zona concreta de vidres… Però segons tinc entès no és l’Ajuntament (i si vaig errat disculpeu-me) ni l’empresa encarregada qui carrega amb els costos de la neteja de la zona. Per tant, dubto que sigui aquest l’argument per acabar amb el “botellón”.

Es busca acabar amb la violència? Bé, no sé si és una zona especialment conflictiva (que ho preguntin a la Zona Hermètica el que és una zona conflictiva), però en tot cas trobo correctíssim que s’intenti que Can Solà no acabi igual. Potser, però, la solució no és prohibir el botellot (si els joves venen beguts de casa, hi haurà el mateix problema) sinó controlar la zona a nivell de seguretat.

És buscar millorar el descans dels veïns? Un botellot continu i massiu de 400 persones a qualsevol plaça del centre de Sant Cugat podria molestar els veïns, però sembla evident que aquest tampoc és el motiu ja que els veïns de la zona són únicament els cavalls de l’hípica.

Podríem plantejar-nos altres motius pels quals es multarà el consum d’alcohol al carrer, però si algú em surt amb el tema que cal respectar l’ordenança de civisme, li diré que és un argument vàlid però que no em respon als dubtes que plantejo anteriorment: per quin motiu concret no es permet el botellot a Sant Cugat?

Si la resposta és que si es prohibeix consumir a qualsevol lloc de la ciutat, s’ha de prohibir també a Can Solà, tampoc m’és vàlid ja que si es vol l’oci fora del centre i es crea una zona única i gairebé exclusivament per aquest ús durant la nit, la política consistorial hauria d’anar en la direcció de potenciar-la, controlar-la i deixar que allà es faci al que ENLLOC més es pot fer. Ep, i vagi per davant que és obvi que no estic a favor d’un oci elitista i sagregat de la població!

No seria millor, i aquí la segona reflexió de l’article, no anar sempre directament a la multa sinó treballar perquè els habits canviïn? És evident que és molt complex (com diu el regidor Puigneró en declaracions a la premsa), però és que a banda de la campanya informativa de “si veus aquí et multarem” no he vist que s’hagi provat d’establir una zona controlada de consum, d’engegar una forta campanya de conscienciació i informar així dels efectes negatius de consumir alcohol.

Crec sincerament que una bona pedagogia és molt més reformadora que no pas una multa.

Segueix a @bernatpicornell al twitter.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem